„A kutatásalapú, gondolkodó oktatás legyen a meghatározó”

Harmincadik alkalommal hirdette meg a MISZ középiskolásoknak az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt – írja a Szabadföld.hu.

Forrás: MW2020. 11. 09. 13:15
Pakucs János
20200630 Budapest A 2019-es Magyar Innovációs Nagydíjat a 3DHISTECH Kft. kapta a digitális patológiai diagnosztika céljára kifejlesztett Pannoramic termékcsaládért. A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) által alapított elismerést 1992 óta adják át azoknak a Magyarországon bejegyzett társaságoknak Fotó: Bach Máté(BPM) Magyar Nemzet képen: Pakucs János Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke Fotó: Katona Vanda Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak idején dr. Pakucs János indította el hazánkban a kutatásalapú versengést, majd kapcsolta be a nemzetközi versenysorozatba – az eredmények alapján napjainkban az élbolyban jegyzik Magyarországot.

– Engedelmével kezdjük a kályhánál: mit jelent az innováció?

– Innováció alatt egy folyamatot értünk: egy kreatív ötlet, szabadalom, kutatás, fejlesztés akkor válik innovációvá, ha megvalósul, és a gazdaság, a társadalom számára előnyökkel, eredménnyel jár. Mondjuk ha egy korábbi elképzelés alapján megkezdődik a feltalált eszköz gyártása vagy agrártermék előállítása, és a piac vevő lesz rá. Fontos, hogy végül maguk a fogyasztók döntik el, egy ötlet megvalósítása tetszik-e, kell-e nekik vagy nem. Ha ez a folyamat sikeresnek bizonyul, akkor beszélhetünk innovációról.

– Önt az innováció atyjaként emlegetik. Hogyan képes mindig egy lépéssel mások előtt járni?

– A problémákat nem megoldani, hanem megelőzni kell – évtizedek óta ez az alapeszmém, miközben általában az ellenkezőjével találkozom, sokkal inkább a tűzoltás a jellemző szemléletmód. Kétségtelen, hogy egy probléma megelőzése nemegyszer rengeteg munkával járó, sokrétű, nehéz feladat, és nem olyan látványos, mint esetleg maga a probléma megoldása lenne – mégis, az egyik leg­krea­tívabb szellemi teljesítmény.

– Elsajátítható, formálható ez a szemléletmód?

– Hiszem, hogy igen. Talán a fiatalokat a legkönnyebb erre ösztönözni, ezért hívta életre a MISZ három évtizeddel ezelőtt az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, az EU-versenyek mintájára. A kezdeti években nemigen értették meg a lényegét, érkeztek abnormális ötletek is a lehetetlen perpetuum mobile megvalósítására. Évről évre folyamatosan nőtt a versengés színvonala és presztízse, mára csak tudományosan megalapozott problémák felvetésével lehet pályázni.

– Hogy zajlik a verseny?

– A középiskolás fiatalok, egyénileg vagy kétfős csapatba szerveződve, első körben „csak” javaslatokat, ötleteket nyújtanak be: pályázni lehet műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, matematikai területről bármilyen innovatív alkotás, találmány, kutató vagy fejlesztő, tudományos munka terveivel. A feladat maximum kétoldalas tervét november 25-ig lehet benyújtani, ezután egy bizottság dönt arról, hogy ezek közül melyeket tart kidolgozásra érdemesnek, ezeket a megoldásokat április 1-jéig várjuk majd. Minden részlet megtalálható a www.innovacio.hu honlapon.

– Hány fiatal tehetség ment már át a ke­zeik között?

– A harminc év alatt 4-5 ezer fiatal jelentkezett, évente mintegy 150, kétharmad részük fiú. Az első fordulóban 60-70 fiatalt választunk ki, akik négy hónap alatt megvalósíthatják az ötletüket. Egyre szűkül a kör a legjobb 20-ra, 10-re, és végül a három első helyezett mehet a fiatal tudósok európai versenyére.

– De fejlődhetünk ebbe az irányba?

– Igen. Abban támogatjuk az iskolákat, hogy a kutatásalapú, gondolkodó oktatás legyen a meghatározó a nagy mennyiségű leadott tananyag számonkérése helyett. Csak ez az újfajta szemléletmód képes gondolkodó, kreatív fiatalokat képezni, akik maguktól találnak ki és valósítanak meg eredeti elképzeléseket. Ez egy hosszú átalakulási folyamat az oktatási rendszerben, idő kell az érdemi változáshoz. Megjegyzem: az innovációs versennyel nekünk nem az a célunk, hogy sikeresen piacra vigyük az ötleteiket, hanem tehetséges fiatalokat keresünk, akik idővel, tovább tanulva, a társadalom számára hasznos, értékes, alkotó felnőttekké válnak. Mi nem csupán kiválasztjuk a tehetségeket, hanem számtalan módon segítjük is őket a kibontakozásban.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Komolytalan örökmozgóktól a valódi tudományos munkákig

Jubileumát ünnepli a kutatásalapú Ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny, amelyben tudósjelölteket keresnek, és amit a 2020–2021-es tanévben a harmincadik alkalommal hirdetett meg a Magyar Innovációs Szövetség. Az elmúlt három évtizedben tapasztalható változásokról, fejlődésről a szövetség tiszteletbeli elnöke, a verseny alapítója, Pakucs János beszélt a Magyar Nemzetnek.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.