A magyarok technológia segítségével növelnék intelligenciájukat

Az emberi intelligencia növelését célzó, fura nevű, embertökéletesítési technikák elfogadottságáról kérdezték az embereket – írja a HAON.

Forrás: MW2020. 11. 05. 8:42
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A biztonsági megoldásokat gyártó Kaspersky új kutatása megállapította, hogy a lakosság általában véve támogatja az „embertökéletesítési technikákat”.

Az új, 16 országra, köztük Magyarországra is kiterjedő kutatás szerint a magyarok közel harmada (30%) szívesen fokozná az intelligenciáját vagy az agykapacitását technológia segítségével, ha tehetné. Emellett a válaszadók több mint a fele (61%-a) úgy érzi, hogy „teljesen” vagy „többnyire” elfogadható az embertökéletesítés használata a gyerekek iskolai tanulási képességének javításához.

Az embertökéletesítés a test technológia segítségével való fizikai tökéletesítésének folyamata, például az, amikor egy chipet ültetnek be az agyba, hogy az gyorsabban működjön, és információk széles köréhez férjen hozzá azonnal az interneten.

Az agykapacitás növelése iránt itthon a legjobban a 18–34 év közöttiek érdeklődnek (39%); ez az érdeklődés a 35–54 év közötti korosztályban 32%-ra csökken, míg az 55 év felettiek körében már csak 19%. A magyar férfiak egy egészen kicsivel nagyobb érdeklődést mutatnak (31%) az agykapacitás és az intelligencia növelése iránt a nőknél, akiknél ez az arány 29%.

Fotó: Pexels

Az agykapacitás vagy az intelligencia növelésének lehetősége Romániában örvendett a legnagyobb népszerűségnek, ahol a válaszadók több mint egyharmada (35%-a) nyilatkozott úgy, hogy érdekelné az agya kapacitásának növelése.

Őket a magyarországi és a marokkói válaszadók követték a sorban (30–30%). A legkisebb érdeklődést Dániában (12%), Németországban és Görögországban (16–16%) mutatták az emberek.

A válaszadók csaknem fele (49%) úgy gondolja, hogy „teljesen” vagy „többnyire” elfogadható az embertökéletesítési technológiákat arra használni, hogy az embereket általánosan intelligensebbé tegyék.

Az Európa és Észak-Afrika 16 országában 14 500 felnőtt bevonásával végzett széles körű kutatás kimutatta, hogy az emberek majdnem kétharmada (63%-a) fontolóra venné a teste technológia segítségével való végleges vagy átmeneti tökéletesítését. A legnagyobb arányban az olaszok fontolgatják az embertökéletesítést (82%), a legkisebb arányban pedig a britek (33%). Néhány válaszadó egyenesen azt nyilatkozta, hogy szeretne okostelefont hozzákapcsolni a testéhez.

Fotó: Pexels

Az embertökéletesítés emellett a társadalmat érintően is messzemenő következményekkel járhat, különösen az oktatásban és a munkahelyeken. Egyes vezető technológiai gondolkodók szerint az agyba ültetett chipek segíthetnek a mentális problémák kezelésében és növelhetik a teljesítményt.

Az intelligencia és az agykapacitás növelése ugyanakkor számos etikai és gyakorlati kérdést is felvet:

  • Egészségügyi szempontból biztonságos-e?
  • Etikus-e? Megengedjék-e például a szülők a gyermekük agyának „felturbózását”, hogy ezzel a gyermek előnyhöz jusson az iskolában?
  • Tisztességtelen előnyhöz juttatja-e az embereket a munkahelyeken, és ezáltal még tovább szélesíti-e a digitális szakadékot?
  • A legtöbb válaszadó azt szeretné, ha az embertökéletesítés az emberiség javát szolgálná: több mint a felük (53%-uk) szerint például az életminőség javítására kellene használni.

    Fotó: Pexels

    Az eredeti cikk IDE KATTINTVA érhető el.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.