A nácik által ellopott két festmény kerül vissza Lengyelországba

A második világháborúban a nácik által ellopott két 15. századi festményt ad vissza Lengyelországnak a galíciai Pontevedrai Múzeum – jelentette be a spanyolországi intézmény igazgatója.

Forrás: MW2020. 12. 14. 12:27
null
Pontevedrai Múzeum Fotó: Picasa Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel kulturális és nemzeti örökségvédelmi minisztérium által a múzeumhoz eljuttatott dokumentumok szerint a pontevedrai intézményben lévő két festmény egykor a Czartoryski-gyűjtemény részét képezték a nyugatközép-lengyelországi Goluchówban.

Miután a németek megtámadták Lengyelországot, a Czartoryski család gyűjteményének örököse és felesége megpróbálta elrejteni a műveket egy múzeum alagsorában.

Az országból való menekülés közben azonban letartóztatták őket és a nácik felfedezték az elrejtett műveket is, amelyek közül a legértékesebbeket elvitték.

Pontevedrai Múzeum
Fotó: Flickr

A festményeket 1944-ben elszállították Varsóból és 1973-ban bukkantak fel a madridi műtárgypiacon, ahol a galíciai múzeum egy pártfogója, Fernando Lopez vásárolta meg őket a magángyűjteménye számára.

1994-ben aztán a múzeum megvette a képeket.

A múzeum bejelentette, hogy mielőtt a két festmény visszatérne Lengyelországba, a spanyol közönség még utoljára láthatja őket egy januári kiállításon, amelynek témája a háborúkban elkobzott műalkotások lesznek.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

A korai iszlám korából származó olajmécses-készítő műhelyre bukkantak

A korai iszlám korából származó olajmécseseket, mécsesformákat és égetőkemencét, egy olajmécseseket készítő műhely maradványait találták meg Észak-Izraelben, a Kinneret-tó partjánál fekvő Tibériásban folytatott ásatáson.

Az ásatások egyik fontos lelete tíz, teljesen épen megőrződött mécsesforma, egy kemence és több ép, fel nem használt olajmécses, melyeket különféle geometriai és virágmintákkal díszítettek.

A feltárás során megtalált formák rávilágítanak a korabeli kézművesség módszereire. Az egyik formába arabul az Istent jelentő Allah szót vésték.

Az Izraeli Múzeum laboratóriumaiban konzerválták, és a múzeumban az olajlámpások ókori csodájára is emlékeztető hanuka ünnepén közszemlére teszik ezekben a napokban a ritka, mintegy ezer évvel ezelőttről, a korai iszlám korból származó leleteket, amelyeket a Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói találtak meg Tibériáson.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.