A pékség évtizedek óta szívvel-lélekkel sütő mestere

Életműdíj és több ízben az Ipar Kiváló Mestere cím. Kis István alig 14 éves volt, amikor péknek állt.

Forrás: SZABADFOLD.HU2020. 11. 28. 16:04
null
Ipar Kiváló Mestere Kis István pék Forrás: SZABADFOLD.HU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életműdíj és több ízben az Ipar Kiváló Mestere cím. Kis István alig 14 éves volt, amikor péknek állt. Azóta csaknem hetven év telt el, de ma, 83 évesen is olyan szívvel és odaadással süti a kenyeret a Taron lévő falusi pékségében, mint hajdanán – írja a szabadfold.hu.

Többgyermekes szegénycsaládban nőtt fel a Nógrád megyei Tar községben. Már nyolcéves korában dolgoznia kellett, hogy segítse családját a boldogulásban. Heten voltak testvérek. István negyedik gyermekként vigyázott a kisebbekre, segített a ház körül, ebédet vitt a határban dolgozó édesapjának, aratáskor a munka végéig ő is beállt a marokszedésbe. Korán hozzászokott a munkához.

Tizennégy évesen kezdett dolgozni a szomszéd falu, Nagybátony pékségében. Abban az időben szénnel fűtöttek, kézzel dagasztottak, és pakolni kellett a csaknem nyolcvankilós liszteszsákokat. Nem volt az gyereknek való – meséli. Pláne, hogy a munkaidő este tíztől reggel hétig tartott.

Napi 9-10 órát dolgozott, és vasárnap is menni kellett, hogy hétfő reggelre a friss, illatos kenyerek ott sorakozzanak a pékség és a környező falvak boltjainak polcain.

Ipar Kiváló Mestere Kis István pék
Fotó: SZABADFOLD.HU

Az idősebbektől gyorsan elleste a technikát. Akkoriban falun minden háznál volt kemence, s ő maga az első kenyeret édesanyja kemencéjében sütötte a bekészített hozzávalókból, amikor anyja gyengélkedett.

Mikor 1951-ben dolgozni kezdett, a nagybátonyi pékség a földműves-szövetkezeté volt. Aztán 1953-ban átvette a Nógrád Megyei Sütőipari Vállalat, amely tanfolyamokat is indított. Ezt elvégezve István sütőipari szakmunkás-bizonyítványt kapott.

Egy év múlva mégis felhagyott a kenyérsütéssel, elment a salgótarjáni acélgyárba. Telt az idő, és belátta: nem tudja szívvel végezni, ez nem az ő útja. Újra sütőlapátot ragadott, visszatért a kenyérsütéshez. Az öt év, amit az acélgyárban töltött, nem veszett kárba, hasznát vette az ott tanultaknak: a pékségben lévő gépek karbantartását a mai napig ő végzi, a kenyértartó kocsikat is ő hegesztette.

Miután 1970-ben mestervizsgát tett, ifjú pékmesterként édesapjával és egyik öccsével Taron megnyitotta a saját pékségét. A két sütőteres magyar téglakemencét, amelyben 1972 tavaszától sütötték a kenyeret, ők maguk építették. Később vásároltak dagasztót, egy etázs (emeletes, többkamrás) és egy forgókocsis kemencét, amelyekben már fi­nompékárukat is sütöttek.

Kis István szívvel-lélekkel végzett munkáját nemcsak a vásárlók, hanem a szakma is elismerte. Több alkalommal megkapta az Ipar Kiváló Mestere címet. A legbüszkébb az Életműdíjra, amelyet 2008-ban a Magyar Pékszövetségtől vehetett át. Pista bácsi 83 évesen is fáradhatatlanul dolgozik tovább, miközben igyekszik minél több időt tölteni az unokájával is.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Holecz Istvánné az éneklést élteteti, az éneklés pedig őt

Holecz Istvánné élete összeforrt az énekléssel, faluja kultúrájának ápolásával. A nyugdíjaskorú Margit néni számára az éneklés nemcsak öröm, hanem szinte létszükséglet.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.