A tarajos dinoszaurusz eddig ismeretlen faját azonosították

A mexikói antropológiai intézet felidézte, hogy 10 éve találták meg egy 72 millió éve fosszilizálódott egyed maradványait.

Forrás: MTI2021. 05. 14. 15:48
null
Forrás: Youtube (képernyőfotó)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tarajos dinoszaurusz egy új faját azonosították Mexikóban, miután csaknem tíz éve megtalálták egy 72 millió éve fosszilizálódott egyed maradványait – közölte a mexikói Országos Antropológiai és Történeti Intézet (INAH).

Fotó: Youtube (képernyőfotó)

A Tlatolophus galorum nevet kapó új fajt koponyája 80 százalékának helyreállítását követően sikerült tarajos fajként azonosítani, a szakértők ugyanis ekkor tudták összehasonlítani a maradványokat más, hasonló típusú dinoszauruszokéval.

A Mexikói Nemzeti Független Egyetem specialistáinak részvételével zajlott kutatás 2013-ban kezdődött, amikor közép-mexikói Coahuila államban felfedeztek egy ízelt farkat.

Amikor feltárták a farokrészt, tovább ástak a helyszínen. Combcsontot, lapockát és egyéb csontokat találtak, valamint a dinoszaurusz testének elülső részéről származó csontokat és csonttöredékeket is gyűjtöttek és elemeztek – mondta Alejandro Ramírez, a kutatásban résztvevő szakértő.

A paleontológusok így feltárták a mintegy 1,32 méteres dinoszaurusz taraját és a koponya más részeit: az alsó és felső állkapcsot, a szájpadlást és az agykoponya nevű részt – közölte az INAH.

Egy eddig ismeretlen kacsacsőrű dinoszauruszt azonosítottak

A hadroszaurida vagy más néven kacsacsőrű dinoszaurusz egy új nemzetségét és faját azonosították japán és amerikai paleontológusok Japán egyik déli szigetén – írta korábban a ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő portál. A szakemberek a Scientific Reports című folyóiratban számoltak be a Yamatosaurus izanagii felfedezéséről. A növényevő hadroszauridák a késő kréta időszakban éltek, több mint 65 millió évvel ezelőtt. Megkövesedett maradványaikat Észak-Amerikában, Európában, Afrikában és Ázsiában tárták fel. Egyes nemzetségeiknél a koponya elülső része lapos és széles csőrt formázva ideális volt a levelek és gallyak lecsípésére. Szájuk hátsó részében több száz fog sorakozott, lehetővé téve a táplálék megőrlését.

A cikk IDE kattintva olvasható tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.