A tavalyi esztendő volt a legmelegebb esztendő Európában

Az ősz és a tél soha nem volt melegebb, mint 2020-ban.

Forrás: MTI2021. 04. 22. 13:26
null
A feljegyzések kezdete óta 2020 volt a legmelegebb esztendő Európában Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2020-as esztendő volt a legmelegebb Európában a feljegyzések kezdete óta – közölte az Európai Unió Copernicus Klímaváltozási Szolgálata (C3S) csütörtökön Londonban közzétett európai klímajelentésében.

Bár tavaly nyáron kevesebb volt a hőhullám, mint a korábbi években, összességében nőtt az átlaghőmérséklet. Az ősz és a tél soha nem volt melegebb, mint 2020-ban, sőt a téli átlaghőmérséklet 1,4 fokkal haladta meg a korábbi rekordot és 3,4 Celsius fokkal az 1981 és 2010 között harminc év átlagát. Küönösen magas volt hőmérséklet Északkelet-Európában.

A feljegyzések kezdete óta 2020 volt a legmelegebb esztendő Európában
Fotó: Pixabay

A jelentés szerint 2020 globálisan is a három legmelegebb év egyike volt, és különösen aggasztó a hőmérséklet emelkedése Szibéria sarkvidéki térségében, ahol átlagban 4,3, helyenként 6 fokkal melegebb volt a szokásosnál. Az elmúlt 5 év globális átlaghőmérséklete 1,2 fokkal haladta meg az 1850 és 1900 közötti, az iparosodás előtti átlagot. Az Északi-sarkvidék eddigi második legmelegebb évét tapasztalta meg az 1981-2020-as átlagot 2,2 Celsius-fokkal meghaladó értékkel.

Az üvegházhatást okozó gázok légköri koncentrációja sem volt még olyan magas a műholdas mérések 2003-as kezdete óta, mint 2020-ban, bár egyes gázok esetében eltérő volt a növekedés: míg a szén-dioxid-koncentráció a legutóbbinál kisebb mértékben emelkedett – legalábbis részben vélhetően a pandémia miatt –, metánkoncentráció gyorsuló ütemben nőtt.

A borítókép illusztráció

Ki mit tud – és gondol – a klímaválozásról

A veszprémi Pannon Egyetem az idei évi Föld napja alkalmából egy nemzetközileg is egyedülálló anonim, online 16 kérdésből álló kérdőíves kutatást indít, amely a válaszadók éghajlatváltozással kapcsolatos természettudományos tudását és attitűdjét egyaránt vizsgálja – derül ki az Éghajlatváltozás Nemzeti Laboratórium közleményéből.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.