A természet hangjai csökkentik a stresszt, javítják a közérzetet

A lejátszott természetes zajok között a legnagyobb hatása a víznek volt, ezt követte a madárdal.

Forrás: MTI2021. 03. 24. 9:44
null
A természet hangjai csökkentik a stresszt, javítják a közérzetet egy új kanadai tanulmány szerint Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A természet hangjai csökkentik a stresszt, javítják a közérzetet egy új kanadai tanulmány szerint.

A kutatás mennyiségileg határozta meg a természetes hangkörnyezet előnyeit a hangulatjavulást, a kognitív teljesítményt, az alacsonyabb pulzust és a fájdalomérzékenységet vizsgálva.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmány vezető szerzője Rachel Buxton, az ottawai Carleton Egyetem természetvédelmi biológusa volt.

„Hajlamosak vagyunk megközelíteni az akusztikus környezetet a zajszennyezés vadon élő állatokra, természetbe látogató emberekre és egészségre gyakorolt ártalmai szempontjából. Sok természetvédelmi biológust pont az ellenkezője érdekli: milyen előnyöket jelent a természetes hangkörnyezet?” – magyarázta Buxton az AFP-nek.

Kutatócsoportja olyan korábbi tanulmányokat elemzett statisztikailag, amelyek nagy részét laboratóriumban vagy kórházi környezetben végezték, önkéntesek fejhallgatón át hallgattak meg felvételeket.

A 36 tanulmány közül hét vizsgálta a hagyományos egészségügyi mutatókat, többek között a pulzust, a vérnyomást, a fájdalomérzékelést, ami az érzelmi felfokozottsággal függ össze, a kortizol stresszhormon szintjét, valamint a szív egészségével kapcsolatos, úgynevezett T-hullámot.

A többi kutatás a gyógyulás más lehetséges előjelzőit, többek között az észlelést, a közérzetet és a kognitív teljesítményt mérte meg.

A természet hangjai csökkentik a stresszt, javítják a közérzetet egy új kanadai tanulmány szerint
Fotó: Pixabay

A természetes hangokat hallgatók körében összesen 184 százalék egészségi javulást és más pozitív változást tapasztaltak a kontrollcsoportokkal összevetve.

A természetből származó hangok a stresszt és a bosszúság érzését is 28 százalékkal csökkentették. A lejátszott természetes zajok között a legnagyobb hatása a víznek volt, ezt követte a madárdal, majd a kettő együttes hangzása.

A kutatók ezenkívül megvizsgáltak 68 amerikai nemzeti park 221 különböző helyén az elmúlt 15 évben készített hangfelvételt. A hangokat ember keltette, geofizikai – szél, eső zaja –, víztől származó, valamint állatok okozta, úgynevezett biológiai hangok kategóriájába sorolták. A felvételek idejének 23 százalékában volt hallható víz, 42 százalékában madárhang.

Azokban a parkokban, ahova sokan látogattak el, jóval több volt az ember keltette zaj. A legjobb minőségű hangkörnyezetet – vagyis ahol a legtöbb természetes és a legkevesebb ember keltette hang – Alaszkában, Hawaiin és a Csendes-óceán északnyugati részén rögzítették.

Buxton feltevése szerint a természet hangjai azért hatnak kedvezően az egészségre, mert az evolúció során a sok természetes hangot tartalmazó akusztikus környezet a biztonságos viszonyok jó előjelzője lehetett.

A borítókép illusztráció

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.