A tihanyi apátságban is várják a lélek tavaszát

„Valóban nagyobb a csend mostanában. Amikor felébredek és kinézek az ablakomon, látom a túlparton a fényeket. Dereng, hajnalodik Zamárdi mögött az ég. Kihunynak a lámpák, feljön a nap. Minden nap új lehetőség.” Dr. Korzenszky Richárd atyával, a tihanyi apátság korábbi perjelével beszélgettek a Szabad Föld munkatársai.

Forrás: SZABADFOLD.HU2021. 02. 18. 14:14
null
A járványhelyzet miatt a templom látogatottsága is csökkent Fotó: Dr. Korzenszky Richárd Forrás: LIKEBALATON.HU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ezen a télen nagyobb a csend és a béke a tihanyi apátságban, mint korábban?

– Valóban nagyobb a csend mostanában. A téli idő egyébként is csendes, de most teljesen elmaradtak a heti rendszerességgel érkező csoportok. A vírushelyzet miatt a templomunk istentiszteleteit is óvatosabban, kevesebben látogatják. Ugyanakkor egy-egy élő közvetítésünk több ezer emberhez ér el.

A járványhelyzet miatt a templom látogatottsága is csökkent
Fotó: Dr. Korzenszky Richárd/Likebalaton.hu

– Milyen volt 5, 10, 15 éve a tél az apátságban?

– A befagyott Balatont lehetett látni. Érdekes, szép geometriai formákkal ajándékozott meg minket a természet. Volt, hogy autóval alig-alig tudtunk feljutni a nagy hó és síkosság miatt. Előfordult, hogy november 18-án már akkora hó volt, hogy nem tudtam kimenni a községből, faxon küldtem el az előadásomat Budapestre. A hó csodálatos takaró, fehéren csillog a napsütésben, elnyeli a hangokat. Elmondani elég nehéz. Meg kellene tapasztalni.

Geometriai minták a Balaton jegén
Fotó: Dr. Korzenszky Richárd/Likebalaton.hu

– Milyenek az illatok, a színek, az impressziók most egy olyan zárt közösségben, mint az önöké? Mások a rezgések?

– Zárt közösségben élünk, vendégjárás sincs. Időről időre tervezők, kivitelezők jelennek meg, hogy amint lehet, nekilássanak a felújítási munkáknak. Várjuk a tavaszt. Várjuk, hogy megszűnjenek a kényszerű korlátozások. Ennyire még talán sosem vártam a szabadságot. Mindenki feszültebbé válik.

A tihanyi kolostorban is mindenki a tavaszt, a szabadságot várja
Fotó: Dr. Korzenszky Richárd/Likebalaton.hu

– Mit lát az ablakából reggel, amikor felébred, s az milyen hatással van önre?

– Amikor felébredek, és kinézek az ablakomon, látom a túlparton a fényeket. Dereng, hajnalodik Zamárdi mögött az ég. Kihunynak a lámpák, megjelenik egy tűzpont, majd korong, feljön a nap! Minden nap új lehetőség. Most már, ha kinyitom az ablakot és nagy lélegzetet veszek a friss levegőből, itt-ott hallok bátortalan madárcsicsergést.

Időről időre madárcsicsergés is hallható
Fotó: Dr. Korzenszky Richárd/Likebalaton.hu

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Bénító szorongásból, reménykedő várakozás

Világjárványba érkezett meg az idei advent. Az első gyertya fényében számos kérdés fogalmazódik meg az emberekben. Miért? Meddig? Hogyan? Kitől? Mi lesz? A válaszokat keresik a tudósok és keresik a hívő emberek is. Karácsony ünnepéhez tartva az első lépés, hogy a félelmeinket, a kérdéseinket imádságba fordítsuk – mondta Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát társlapunknak adott interjújában – írja a Veol.hu.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.