Afrika hadat üzent az orvvadászoknak

Súlyos büntetést kapott a Kongói Köztársaságban egy hírhedt orvvadász illegális elefántcsont-kereskedelem és parkőrök elleni gyilkossági kísérlet vádjával, harminc év börtönre ítélték – közölte kedden a Wildlife Conservation Society (WCS) nevű természetvédő csoport.

Forrás: beol.hu2020. 08. 26. 10:16
null
Maun, 2020. július 3. Légi felvétel egy ismeretlen okból kimúlt elefántról az Okavango folyó deltája vidékén, az észak-botswanai Maun város közelében 2020. július 3-án. A térségben eddig több mint 350 tetemet számoltak össze. A hatóság kizárta, hogy orvvadászok állnának a tömeges pusztulás hátterében, mivel az agyarokat nem távolították el. Az elefántpusztulás vizsgálatára begyûjtött minták elemzését három helyszínen, Zimbabwében, a Dél-afrikai Köztársaságban és Kanadában végzik. MTI/EPA Fotó: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A WCS mérföldkőnek nevezte a bűnügyet az orvvadászok felelősségre vonásában. Ez volt ugyanis az első eset, hogy valakit a Kongói Köztársaságban büntetőjogi felelősségre vontak ilyen cselekményekért.

A természetvédők szerint a Guyvanho néven is ismert Mobanza Mobembo Gerard 2008 óta vezetett orvvadász-expedíciókat a közép-afrikai országban, melyek során több mint ötszáz elefántot öltek meg.

„Az ítélet nagyon erős üzenet, hogy a vadon élő állatokkal kapcsolatos bűncselekményeket nem tűrik el többé, és a legmagasabb szinten fogják üldözni” – közölte Emma Stokes, a WCS regionális igazgatója állásfoglalásában. A kongói hatóságok egyelőre nem reagáltak a megkeresésekre.

A Guyvanho elleni vádak egy 2019-es incidenssel kapcsolatosak. Orvvadász csoportja állítólag tüzet nyitott parkőrökre és többeket megsebesítettek közülük a Kongói Köztársaság északi részén található négyezer négyzetkilométer területű Nouabale-Ndoki természetvédelmi parkban. A sűrű aljnövényzettel rendelkező őserdei terület ideális életteret biztosít a ritka erdei elefántoknak. 2010 óta az erdei elefántokat az afrikai elefántoktól különböző fajként sorolják be – írja a beol.hu.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.