Aggasztó mértékben olvadnak a svájci gleccserek

Még sohasem esett ilyen kevés hó az Alpok legnagyobb gleccserének térségében.

Forrás: MTI2020. 10. 16. 21:24
null
Aletsch-gleccser, 2019. szeptember 26. A Berni-Alpok Aletsch-gleccserét nézi egy kiránduló Valais kantonban 2019. szeptember 25-én. A Jungfrau térségben, 4000 méter tengerszint feletti magasságban eredõ, 23 kilométeres Aletsch Európa leghosszabb és legnagyobb tömegû gleccsere, amely az ûrbõl is látható. Jéggel egész évben fedett területe jelenleg 128,6 négyzetkilométer. A négy jégfolyamból álló Aletsch az ún. Konkordiaplatznál egyesül, ahol a jégpáncél vastagsága közel egy kilométer. A jégár az éghajlatváltozás miatt évente mintegy 12 méterrel húzódik vissza. 1870 óta 3,2 kilométerrel rövidült meg, ebbõl csak az 1980 és 2016 között eltelt 36 évben 1,3 kilométerrel, vagyis gyorsuló ütemben fogy. A gleccser része a Jungfrau-Aletsch természetvédelmi területnek, amely 2001 óta szerepel az UNESCO világörökség részét képezõ helyeinek listáján. MTI/EPA/KEYSTONE/Anthony Anex Fotó: MTI/EPA/KEYSTONE/Anthony Anex
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggasztó mértékben olvadtak a svájci gleccserek 2020-ban, s közben még sohasem esett ilyen kevés hó az Alpok legnagyobb gleccserének térségében – erre figyelmeztetett egy pénteken megjelent új tanulmány.

Bár 2020 nem volt a szélsőségek éve, a svájci Alpok gleccsereinek nagysága tovább csökkent, riasztó mértékben, teljes két százalékkal – számolt be róla a Svájci Tudományos Akadémia éves tanulmánya.

Ez a hanyatlás beleillik az elmúlt 10 év átlagába, de az adatok akkor is „nagyon aggasztóak” – fogalmazott a jelentés szerzője, Matthias Huss, a Gleccserfigyelő Hálózat (GLAMOS) tudósa.

Az eredmények szerint a gleccserek nagyon sokat veszítettek tömegükből, és az évi két százalékos csökkenés „tényleg nagyon jelentős” – hangsúlyozta.

Az elmúlt 60 évben a svájci gleccserekből annyi víz olvadt ki, amennyi a svájci-német-osztrák határon 63 kilométeres hosszúságban húzódó Boden-tó feltöltésére is elég lett volna.

A jelentés egyik legaggasztóbb megállapítása azonban az Aletsch-gleccserre vonatkozik, az Alpok legnagyobb gleccserére, amelynek térségében idén rekordkevés hó gyűlt össze.

Aletsch-gleccser
Fotó: MTI/EPA/KEYSTONE/Anthony Anex

A gleccser nagyságát a tengerszint felett 3466 méteren álló Jungfraujoch-csúcstól mérik, ami olyan magasan van, hogy következetesen mutatja a gleccser növekedését. A mérések megkezdése, egy évszázad óta azonban még sohasem volt ilyen kevés a felhalmozódott hó mennyisége. Elég hideg van fent, de nagyon kevés hó esett, és ez nagyon rossz jel az Alpok legnagyobb gleccsere számára – mondta a kutató.

A 86 négyzetkilométer kiterjedésű gleccsernek, amely becslések szerint 11 milliárd tonna jeget tartalmaz, a századforduló óta egy kilométerrel húzódott vissza a nyelve.

Egy tavaly megjelent tanulmányban a zürichi műszaki egyetem, az ETH kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy 2100-ra az Alpok mintegy 4000 gleccserének 95 százaléka eltűnhet, ha az üvegházhatású gázkibocsátást nem sikerül visszaszorítani. Ha a 2015-ös párizsi klímaegyezménynek sikerülne teljes mértékben érvényt szerezni, s ezzel két Celsius fok alá szorítani a hőmérséklet globális növekedését, az előrejelzés szerint az Alpok gleccsereinek kétharmada akkor is elolvadna.

„De akkor legalább valamennyi megmaradna belőlük, hogy csodálhassuk” – idézte Husst a phys.org ismeretterjesztő portálon megjelent cikk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.