Ausztráliában már kétezer évvel ezelőtt is termesztettek banánt

A táplálkozási szokások jellemző alapanyagai a jamgyökér, a taró és a banán voltak.

Forrás: MTI2020. 08. 12. 20:58
null
Forrás: pexels.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ausztrál őslakosok már több mint 2000 éve termesztettek banánt egy új régészeti kutatás szerint. A 2145 éves leleteket – banán-mikrokövületeket, kőszerszámokat, faszenet és támfaltöredékeket – az ausztrál kontinenstől északra, a Torres-szoros egy kicsiny szigetén tárták fel ausztrál régészek.

– Kutatásunk azt mutatta meg, hogy a Mabuyag-szigeti őslakosok bonyolult és sokoldalú növénytermesztést folytattak legalább 2000 évvel ezelőtt – mondta el a BBC News hírportálnak Robert Williams, az Ausztrál Nemzeti Egyetem és a Sydney-i Egyetem tudósaiból álló kutatócsoport vezetője szerdán.

Történelmi szempontból eddig úgy tekintettek a Torres-szorosra, mint a növénytermesztő új-guineai őslakosok és az ausztráliai, vadászó-halászónak bélyegzett bennszülöttek közötti választóvonalra.

Fotó: Pexels.com

Az eredmények azonban azt mutatják, hogy a két régió között a szoros inkább a növénytermesztési eljárások hídja vagy szűrője volt – folytatta Williams.

A földművelés rendszere a korabeli helyi táplálkozási szokásokat tükrözte, amelyek jellemző alapanyagai a jamgyökér, a taró és a banán.

Széles körben elterjedt nézet szerint Ausztrália és a Torres-szoros őslakosai nomád vadászó-gyűjtögető népek voltak, amikor a brit gyarmatosítók megérkeztek. Történészek szerint azért tagadják a britek az őslakos mezőgazdaság bizonyítékait, mert így arra hivatkozhatnak, hogy a területen nem élt letelepedett lakosság.

Ausztráliában nem örvend nagy ismertségnek az őslakosok földművelése, az elmúlt évtizedben zajló kutatás azonban ráirányította a figyelmet a gyarmatosítás előtti ausztrálok mezőgazdasági, technikai és építési tevékenységére.

A banánok nem lehetnek formátlanok és nem lehet rendellenes görbületük

Minden országban vannak olyan törvények, amelyek legalábbis megmosolyogtatják az embereket, azonban az Európai Unió ebben is igyekszik az első helyen végezni. Az elmúlt évtizedekben az EU olyan nevetséges szabályozásokat vezetett be, amelyek bizonyos esetekben a természet törvényeivel is szembemennek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.