Az állatkertek lakói egyre jobban hiányolják a látogatókat

A világ számos állatkertje arról számol be, hogy a koronavírus-járvány miatt bezárt intézmények egyes lakói (például a főemlősök) látogatók nélkül egyre magányosabbak.

2020. 05. 07. 13:24
null
Nyíregyháza, 2020. március 27. Fehérkezű gibbon (Hylobates lar) a tavaszi napsütésben, a kifutóban a koronavírus-járvány miatt látogatókat nem fogadó Nyíregyházi Állatparkban 2020. március 27-én. Az új koronavírus hatása az emberszabású főemlősökre még nem ismert, ezért biztonságból az állatkert gondozói fokozottan figyelnek a fehérkezű gibbonokra. MTI/Balázs Attila Fotó: Balázs Attila Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai Phoenix Állatkert gondozói szerint a közösségkedvelő elefántok és orangutánok folyamatosan keresik a látogatókat. Az új-zélandi Orana vadvédelmi parkban az orrszarvúk és a zsiráfok a megszokott időben és helyen bukkannak fel azokon az etetőhelyeken, ahol korábban a látogatókkal találkoztak. Most álldogálnak egy ideig, majd elballagnak. – A bagolypapagáj-féle keának és a gorilláknak különösen hiányoznak az emberek, ezek az állatok valóban élvezik a tömeget – tájékoztatta Nathan Hawke szóvivő a The Guardiant. Paul Rose, az Exeteri Egyetem viselkedéskutatója szerint a főemlősök és a papagájok számára alapvető a látogatókkal való kapcsolattartás. Ez kedvezően hat az állatok életminőségére, ám ha ez a stimuláció kimarad, azt rosszul élik meg. A megoldás, ha valamilyen módon pótolják a kiesett élményeket.

Fotó: Balázs Attila / MTI

A Phoenix Állatkert gondozói a lehető legtöbb időt próbálják eltölteni az állatokkal. A Bali-seregélynek különösen hiányzik a vendégek figyelme, a gondozók ezért a szokottnál jóval sűrűbben látogatják a Dynah névre keresztelt példányt. Az angliai Slimbridge-ben lévő park személyzete a látogatók szerepét átvéve kézből etetik a kacsákat és a libákat, illetve sétálnak velük, nehogy elfelejtsék az embereket. Ez nem mindenütt sikerül. Egy japán akvárium munkatársai azt tapasztalták, hogy a közelgő személyzetet látva a halak elbújtak.

– Furcsa az állatkert látogatók nélküli sétányokkal – ismeri el Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője. – Némelyik példány, például az állatsimogató lakói, a muflonok vagy a keák láthatóan csodálkoznak, akár azt is mondhatnánk, hogy hiányolják a látogatókat. Ennél is jellemzőbb tapasztalat, hogy az állatok, akik már több mint másfél hónapja nem láttak idegent, ha mégis megpillantanak valakit, aki nem állatkerti munkatárs (például a bezárt állatkertről tudósító újságíró), sokkal feltűnőbb nekik és sokkal jobban odafigyelnek rá, mint máskor. Kicsit elszoktak az emberek jelenlététől, ezért ha mégis látnak egyet, az felkelti a figyelmüket.

A szakemberek most azon morfondíroznak, mi történik, ha hirtelen újra emberek tömege zúdul a parkokba. Paul Rose úgy véli, a legjobb megoldás a kertek fokozatos megnyitása, hogy a csendet, a magányt hirtelen felváltó zsivaj és tömeg ne érje sokkhatásként az állatkertek lakóit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.