Az erdők „rendetlensége” jót tesz a faji sokszínűségnek

Jót tesz az élő fajok sokszínűségének az erdők „rendetlensége”, vagyis ha egy vihar, tűzeset vagy rovarinvázió után nem takarítják el a károkat – írja az MTI.

Forrás: MTI2020. 11. 06. 8:30
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a természeti csapás sújtotta erdők területének 75 százalékán nem végeznek takarítást, az ott élő fajok 90 százaléka fennmarad. Egy nemzetközi kutatócsoport egy világméretű adathalmaz elemzése révén jutott erre az eredményre.

Ha viszont a kárt szenvedett erdőnek csak a felét hagyják érintetlenül, a fajok egynegyede elvész – állapították meg a Nature Communications című tudományos lapban megjelent tanulmányukban a tudósok.

Fotó: Pexels

A svájci szakértőket is magába foglaló nemzetközi kutatócsoport természeti károkat szenvedett erdők esetét vizsgálta az egész világon. Azt kutatták, hogyan hat a faji sokszínűségre, ha az ember takarítást végez a káresemény után, ami bevett gyakorlat sok erdőgazdaságban.

„Svájcban a Vivian és Lothar nevű téli viharok és a 2003-ban Leukban pusztító erdőtűz után újragondolták a gyakorlatot”

– mondta Beat Wermelinger, a Svájci Szövetségi Erdő-, Hó- és Tájkutató Intézet (WSL) rovarkutatója.

Fotó: Pexels

Ennek alapján egyre többször döntenek úgy, hogy a földön hagyják a kidőlt fákat, hogy az erdők természetes alakulását elősegítsék. Ezáltal elkerülik a takarító munkálatok során gyakori talajsérüléseket, a rengeteg rovarnak otthont adó holt fák is a földön maradnak.

Ezért is érdemes beszélő papagájt tartani

Korábbi cikkünkben egy beszélő hős papagájról írtunk. A házikedvenc mentette meg egy ausztrál férfi életét, ugyanis bár a lakástűzben működtek a házban a füstjelzők, de a madár azokat is megelőzte.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.