Bemutatták a dél-koreai hordozórakéta tesztváltozatát

Dél-Korea bemutatta saját készítésű hordozórakétájának tesztváltozatát – közölte a Yonhap helyi hírügynökség – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: ORIGO.HU, MTI2021. 06. 02. 13:28
null
A KSLV-II Nuri rakéta egy hivatalos animáción Forrás: YOUTUBE (KÉPERNYŐKÉP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nuri nevű, három fokozatú újabb hordozórakétát a nap folyamán átszállították az ország déli részében található goheungi Naro űrközpont kilövőállomásra tesztelési célokra. A tervek szerint a hordozórakétával októberben indítanának műholdat Goheungból.

A KSLV-II Nuri hordozórakéta egy művészi ábrán
Fotó: YOUTUBE (KÉPERNYŐKÉP)

A rakétát a Koreai Űrkutatási Intézet (KARI) fejleszti. A műszaki adatok szerint az eszköz egy másfél tonnás műholdat képes alacsony, Föld körüli pályára, vagyis 600-800 kilométeres magasságba juttatni. A dél-koreai űrkutatási program egyik törekvése, hogy saját indítóeszközöket fejlesszen ki, amelyekkel Szöul szerepet játszhat a műholdak pályára állításában.

A Yonhap szerint a projekt kétezer milliárd vont (511 milliárd forint) emészt fel. Dél-Korea 2013-ban indított először műholdat a saját területéről egy KSLV-1 típusú hordozórakétával, amelyet orosz segítséggel építettek.

Az ország emellett jövőre saját holdszondát is tervez indítani. Dél-Korea emellett az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Artemis programjában is részt vesz, amelynek keretében az Egyesült Államok 2024-ig újra embert akar juttatni a Holdra és talán később a Marsra is, teljes mértékben újrahasznosítható le- és felszálló rendszerek segítségével.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.