Csigaházból készült 18 ezer éves fúvóshangszert találtak

A maga nemében ez a legrégebbi hangszer – írták a kutatók a Science Advances című tudományos folyóiratban.

Forrás: MTI2021. 02. 11. 10:10
null
A kép illusztráció Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csigaházból készült 18 ezer éves fúvóshangszert találtak francia kutatók egy pireneusi barlangban.

A maga nemében ez a legrégebbi hangszer – írták a kutatók a Science Advances című tudományos folyóiratban, ahol beszámoltak szerdán a felfedezésről.

A mintegy 31-szer 18 centiméteres tárgy egy ragadozó tengeri csiga, a tritoncsigák családjába tartozó Charonia lampas házából készült.

Az ősi hangszert valójában 1931-ben találták a barlangi festményeiről is ismert Marsoulas-barlangban, de évtizedekre feledésbe merült és csak a közelmúltban végzett vizsgálatok derítették ki, hogy a tárgyat hangok előállítására használhatták.

A csigaházat egy nemzetközi tudóscsoport tanulmányozta Carole Fritz, a francia nemzeti kutatási hálózat (CNRS) szakértőjének vezetésével.

A csigaház hegyét letörték, helyén egy 3,5 centiméteres lyuk tátong. Mivel ez a csigaház legkeményebb része, a kutatók szerint egyértelmű, hogy nem véletlenül tört le, emellett a nyíláson vágások nyomai is láthatók.

A kép illusztráció
Fotó: Pixabay

Az egyik első csavarulat ki van lyuggatva, magát a csigaházat pedig piros festékkel díszítették, ami jellemző a Marsoulas-barlangra, és arra utal, hogy a csigakürt szimbolikus tárgy státuszát élvezte – olvasható a közleményben.

A csigaház megszólaltatására tett kísérletek során egy kürtművésznek három zenei hangot sikerült előcsalogatnia a csigakürtből a C, a Cisz és a D közelében.

A kutatók most a csigakürt háromdimenziós lenyomatainak vizsgálatával próbálnak további információkhoz jutni a hangszer működéséről. A tudóscsoport úgy véli, hogy a csigaházhoz eredetileg valamilyen fúvóka tartozott.

Találtak már ennél régebbi hangszereket is, például a dél-németországi Sváb-Alb-középhegység barlangjaiban, Ulm közelében, az ott felfedezett, olykor 20 centiméteresnél is nagyobb furulyák korát durván 40 ezer évre becsülik, de azok madárcsontból vagy mamutagyarból készültek.

Kiselejtezett fegyvereket alakít át hangszerré egy szobrászművész

Kiselejtezett fegyverekből és egyéb harci eszközökből készít hangszereket egy újvidéki szerb szobrászművész, hogy úgymond a rombolás eszközeit az alkotás eszközeivé alakítsa át.

A 42 éves Nikola Macura, az Újvidéki Művészi Akadémia tanára a katonai ócskavastelepeken guberálva gyűjti össze azokat a fegyvereket és alkatrészeket, amelyeket hangszerré transzformálhat.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.