Dalkorrepetálás is segít a veszélyeztetett madárfajon

Dalkorrepetálás is segíthet megmenteni a súlyosan veszélyeztetett kockás mézevőt egy pénteken megjelent ausztrál tanulmány szerint.

Forrás: MTI2021. 06. 20. 15:30
null
A kép illusztráció. Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a fiatal kockás mézevőknek dalkorrepetálás jelleggel a fajra jellemző dalok felvételeit játsszák le, mielőtt szárnyra bocsátanák őket, azzal jelentősen megnőnek az életben maradási esélyeik a vadonban – írták ausztrál biológusok – írja az MTI.

A ragadozók és az élőhely zsugorodása miatt a faj a súlyosan veszélyeztetettek közé tartozik. Az elmúlt években vadon élő populációja annyira lecsökkent, hogy a becslések alapján kevesebb mint 400-an maradtak.

A kép illusztráció. Fotó: Pexels

A kutatás, melyet a Taronga Vadvédelmi Társaság vezetett, a Taronga Állatkert kockás mézevőket tenyésztő programjának egy évtizedes adatain alapult. Azt keresték, mi a legjobb módszer, amivel biztosítható a faj fennmaradása a vadonban. 2008 óta állatkertekben – többségében Sydneyben – és vadasparkokban csaknem 300 madár született, amelyeket visszaengedtek a vadonba. A kutatók elemezték többek között a korukat, súlyukat és életkörülményeiket az állatkertekben.

A dalkorrepetálás mellett megállapították azt is, hogy segíti a hosszú távú túlélésüket, ha madárházakban, más fajokkal együtt nevelődnek, mert a többi fajjal való interakciók ott olyanok, mint a szabadban.

Az is kiderült, hogy nőnek a madarak túlélési esélyei, ha szüleik egy évben csak egy fészekaljat hoznak világra.

Az ausztrál és brit szakemberek kutatásának eredményei, amelyek a Frontiers in Conservation Science tudományos lap friss számában jelentek meg, más fajok fennmaradása szempontjából is fontosak lehetnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.