Egy ásványi anyag segíthet legyőzni a koronavírust

Barcelonai orvosok egy csoportja szerint a cink segíthet legyőzni a koronavírust – laboratóriumi vizsgálatokkal követték nyomon a kórházban ápolt fertőzöttek vérének cinkszintjét.

Forrás: life.hu2020. 09. 29. 16:10
null
Illusztráció. Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A barcelonai Del Mar Kórház orvosa, Dr. Roberto Guerri-Fernandez és az általa vezetett csoport azt találta, hogy a cink segíthet legyőzni a koronavírust – írja a life.hu. Laborítóriumi vizsgálatok segítségével követték 249 beteg eredményeit, akik koronavírus-fertőzés miatt kerültek kórházba március és április között. A betegek átlagéletkora 63 év volt, és 21 beteg hunyt el a fertőzés következtében.

Vizsgálataik szerint az alacsonyabb cinkszint összefüggésben állt a betegség során fellépő súlyosabb gyulladással.

Illusztráció. Fotó: Shutterstock

Az összes beteg cinkszintjét vizsgálták beérkezéskor, az átlagos szint 61 mikrogramm/ deciliter volt. A COVID-19 miatt elhunytak között azonban a vér cinkszintje sokkal alacsonyabb volt, átlagosan csak 43 mcg/dl, ezzel szemben a koronavírust túlélők vérében a cinkszint átlagosan 63 mcg/dl volt.

A tanulmány szerint összességében, és az olyan tényezők figyelembevétele után, mint az életkor, a nem, a betegség súlyossága és a kapott kezelések, a vérben lévő cink-növekedés 7%-kal csökkentette annak esélyét, hogy a beteg meghal. A bizonyításhoz azonban még további vizsgálatokra van szükség, ugyanakkor az Egyesült Államok egyik szakértője, Dr. Len Horovitz tüdőgyógyász elmondta, régóta gondolták, hogy a cinknek immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatása van – írja a WebMD.

A legfrissebb adatok szerint Spanyolországban összesen már 740 266 fertőzöttet és 31 411 halottat regisztráltak a koronavírus miatt.

Az immunerősítés a járvány idején különösen fontos

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, az immunrendszerünk megfelelő állapotához többek között nélkülözhetetlen a szelén és nélkülözhetetlen a d-vitamin is. A napozós időszak véget ért, de számos egyéb módon is gondoskodhatunk szervezetünk d-vitaminszintjéről. És megosztottunk olvasóinkkal egy érdekességet is: Ez történik a testeddel, ha mindennap eszel egy narancsot.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.