Egy dollárért hozat kőzetmintát a Holdról a NASA

A robotikával foglalkozó Lunar Outpost a Hold Déli-sarkáról gyűjt be kőzetet.

Forrás: MTI2020. 12. 05. 9:09
null
A NASA az Artemis elnevezésű programjában fogja használni a begyűjtött mintákat Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) egy dollárt, vagyis 294 forintot fizet egy coloradói cégnek, hogy az egy kis adag kőzetmintát gyűjtsön be neki a Hold felszínéről – írja a BBC hírportálja.

A Lunar Outpost egyike annak a négy vállalatnak, amellyel a NASA külön-külön szerződést kötött – 25 001 dollár összértékben – holdi regolit (holdi talaj) begyűjtésére.

A NASA az Artemis elnevezésű programjában fogja használni a begyűjtött mintákat. A programmal az Egyesült Államok 2024-ig újra embert akar juttatni a Holdra.

A mostani kezdeményezés üzleti modellt akar megteremteni a Földön túli erőforrások kinyerésére, értékesítésére és használatára.

A másik három győztes cég a kaliforniai Masten Space Systems, a tokiói székhelyű ispace és annak európai leányvállalata. A NASA minden vállalatnak külön-külön fog fizetni a begyűjtött mintákért, amelyek súlya 50 gramm és 500 gramm között fog mozogni.

A NASA az Artemis elnevezésű programjában fogja használni a begyűjtött mintákat
Fotó: Pixabay

„A cégek begyűjtik a mintákat, majd ezt felvételekkel és egyéb adatokkal bizonyítják” – írta közleményében a NASA. A talajminta ezután az űrhivatal tulajdonába kerül.

A „fizetség” összege azért ilyen alacsony, mert a NASA csupán a regolit begyűjtéséért fizet, a cégek fejlesztéseiért vagy a szállítási költségekért nem.

A pénz azonban nem is motiváció most a cégek számára, ugyanis a missziók tudományos szempontból várhatóan rengeteg előnnyel járnak majd, például lehetőséget adnak a vállalatoknak, hogy gyakorolják a begyűjtést a Hold felszínén.

A robotikával foglalkozó Lunar Outpost a Hold Déli-sarkáról gyűjt be kőzetet.

A cég vezérigazgatója, Justin Cyrus szerint a missziót 2023-ra tervezik, de számos céggel együttműködnek – köztük a Jeff Bezoshoz köthető Blue Originnel – a Holdra jutásban, ezért az indulás dátuma akár előbb is lehetséges.

A japán ispace 2022-re tervezi a misszióját, amelyért 5 ezer dollárt fog kapni a NASA-tól.

A kifizetéseket három részletben fogja utalni az űrhivatal.

A NASA csütörtöki bejelentésével párhuzamosan a Csang'o-5 kínai űrszonda visszaindult a Holdról a begyűjtött kőzetmintákkal.

Sikerült azonosítani a Föld körül keringő titokzatos objektumot

Valóban egy 54 éves rakéta, nem pedig aszteroida a Föld körül ideiglenesen keringő titokzatos objektum – erősítették meg amerikai csillagászok.

A Hawaiin lévő teleszkóp megfigyelései révén sikerült azonosítani az objektumot – közölte a NASA bolygókutató intézete, a kaliforniai Pasadenában lévő Jet Propulsion Laboratory szerdán.

Szeptemberi észlelésekor aszteroidaként azonosították az égitestet, Paul Chodas, a NASA aszteroidaszakértője azonban azt gyanította, hogy az 1966-os sikertelen holdmisszió, a Surveyor-2 űrszondájának felső Centaur rakétafokozata. A leszállóegység belecsapódott a Holdba, a rakéta azonban elhaladt az égitest mellett és Nap körüli pályára állt űrszemétként.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.