Egy műgyűjtő birtokába került a legendás Cselley Malom

Saját kollekciója bemutatására vásárolta meg Mario Müller osztrák vállalkozó és műgyűjtő alapítványa a többszáz éves oszlopi (Oslip) Cselley Malmot, a burgenlandi kulturális élet egyik legendás és népszerű központját.

Forrás: MTI2021. 03. 07. 19:02
cselley
A kép illusztáricó Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két osztrák művész, Sepp Laubner és Robert Schneider 1976-ban vásárolta meg és alakította át művészek találkozóhelyévé a Kismartoni járásban található, akkor még felújításra váró malmot, amelyet az osztrák köztévé, az ORF tartományi stúdiójának értesülése szerint most Müllernek adtak el az örökösök ismeretlen összegért.

Mario Müller a szentmargitbányai Family Park 2019-es eladásából származó bevétele egy részéből vásárolta meg a 45 éve kulturális központként működő Cselley Malmot, amelyet – mint elmondta – ideálisnak tart 650 darabból álló kortárs nemzetközi műgyűjteményének tartós elhelyezésére és bemutatására. Az új tulajdonos ősztől felújítja, a saját igényeihez igazítja és kibővíti az épületet, amely az ORF szerint megmarad rendezvényközpontként is.

A kép illusztáricó
Fotó: Pexels

Negyvenöt éve a két fiatal művész azért vette meg az ódon malom épületét, hogy kreatív művészeti projekteknek adhasson otthont. Az évtizedek során a malom, azaz ahogy Ausztriában nevezik, a „Mü” (Mühle, malom) zenészek, kabarettisták, képzőművészek és filmkészítők kedvelt alkotóhelyévé vált, koncertet adott ott mások mellett Joe Cocker is. Számos neves magyar művész is megfordult az oszlopi művésztelep falai között.

Fred Sinowatz egykori oktatási miniszter hajdan azokkal a szavakkal nyitotta meg a meglepő sikertörténetté vált malomprojektet, hogy „ugyan nem tudom, hogy mit nyitok meg, de megnyitom.”

Kiemelt kép: Pexels

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.