Ekkora lehetett egy bébi Tirannoszaurusz

Ezek a több mint 70 millió évvel ezelőtt élt teremtmények mindössze 91 centiméteresek lehettek.

Forrás: MTI2021. 01. 26. 13:04
null
Egy tojásból frissen kibújt bébi Tirannoszaurusz akkora lehetett, mint egy közepes termetű kutya Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy tojásból frissen kibújt bébi Tirannoszaurusz akkora lehetett, mint egy közepes termetű kutya – állapították meg skót, kanadai és amerikai paleontológusok.

A skóciai Edinburghi Egyetem kutatói Kanadában és az Egyesült Államokban talált ősleleteket, egy apró állkapocscsontot és egy karmot tanulmányoztak – olvasható a BBC News honlapján.

Háromdimenziós szkenneléssel megállapították, hogy a maradványok egy bébi Tirannoszaurusztól származnak. A szakemberek szerint ezek az első ismert ilyen típusú fosszíliák.

Az eredmények azt sugallják, hogy ezek a több mint 70 millió évvel ezelőtt élt teremtmények mindössze 91 centiméteresek lehettek, amikor kibújtak a tojásból, annak ellenére, hogy akár 12,2 méter hosszúra és nyolc tonnásra is megnőhettek.

Egy tojásból frissen kibújt bébi Tirannoszaurusz akkora lehetett, mint egy közepes termetű kutya
Fotó: Flickr

A szakemberek becslései szerint a Tirannoszauruszok tojásai – amelyekből egyetlen maradványt sem fedeztek fel eddig – nagyjából 43 centiméter hosszúak lehettek.

A három centiméteres állkapocscsont elemzésekor a kutatók a Tirannoszauruszra jellemző sajátosságokat azonosítottak, ilyen például a „hangsúlyos állrész”, ami azt sugallja, hogy ezek a fizikai jegyek már a tojásból kibújás előtt kialakultak.

A szakemberek szerint a frissen kikelt Tirannoszauruszok nagyjából akkorák lehettek, mint egy border collie, jóval nagyobbak, mint például a Jurassic Park című filmben látható bébi raptorok.

„Immár tudjuk, hogy ők lehettek a valaha volt legnagyobb ivadékok, amelyek tojásból keltek ki és rendkívüli módon hasonlíthattak a szüleikre” – mondta Greg Funston, az egyetem munkatársa.

A kanadai és amerikai egyetemek kutatóinak közreműködésével készült tanulmány a Canadian Journal of Earth Sciences című folyóiratban jelent meg.

Furcsa módon alkalmazkodnak a polipok az óceánok savasságához

Tudjuk, hogy a levegőbe kerülő szén-dioxid számos egyéb, káros hatása mellett növeli az óceánok savasságát is. A legfrissebb tanulmányokból azonban úgy tűnik, mintha a szívós polipok megtalálták volna a legjobb alkalmazkodási módszereket a gyorsan változó környezetéhez.

Az óceánok elsavasodása olyan jelenség, amely során a megnövekedett emberi kibocsátás következtében az óceánok egyre nagyobb mennyiségű szenet kötnek meg a légkörből. Ennek eredményeképpen válik egyre savasabbá a vizük.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.