Eladják a Szojuz egyik űrmodulját Oroszország

2018-ban egy orosz és két amerikai űrhajós tért vissza ebben az űrmodulban a Földre.

Forrás: MTI2021. 05. 20. 15:25
null
Eladják a Szojuz egyik űrmodulját Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eladja azt a Szojuz űrmodult Oroszország, amellyel 2018-ban egy orosz és két amerikai űrhajós tért vissza a Földre a Nemzetközi Űrállomásról (ISS).

Az eladásra bocsátott 738. számú Szojuz MS-08-as leszállómodult a Glavkoszmosz internetes portálján lehet megtekinteni – ismertette az orosz Roszkoszmosz orosz űrügynökség leányvállalata.

„A leszállóegység kiváló kiállítási tárgya lehet bármely, az űrkutatásnak szentelt nyilvános vagy magánkiállításnak” – tette hozzá a közlemény.

A Glavkoszmosz szóvivője, Jevgenyij Kolomijev az AFP-nek elmondta, hogy a leszállómodul ára üzleti titok, az érdeklődőknek az ügynökség honlapján keresztül kell jelentkezniük ajánlataikkal.

Eladják a Szojuz egyik űrmodulját
Fotó: Flickr

A Szojuz MS-08 űrhajóval 2018 márciusában az orosz űrhajós, Oleg Artyemjev, valamint Andrew J. Feustel és Richard Arnold NASA-űrhajós érkezett az ISS-re. Októberben a leszállómodul hozta vissza Artyemjevet, Feustelt és Arnoldot a Földre. Az űrhajósok Kazahsztánban landoltak.

Dmitrij Loszkutov, a Glavkoszmosz igazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva nem zárta ki, hogy a jövőben „más űrsiklókat is eladnak, amint azok küldetése befejeződik”.

Káros hatással van az emberi agyra a hosszútávú űrutazás

A téri-vizuális teljesítmény tartós romlása űrutazás során címmel jelent meg az ELKH Természettudományi Kutatóközpont Környezeti Adaptáció és Űrkutatási Csoportjának legújabb cikke a Scientific Reports folyóiratban. A kísérletben a hosszú távú űrutazásnak az agyműködésre, illetve a megismerési folyamatokra gyakorolt hatását vizsgálták a kutatók.

Annak ellenére, hogy a következő évtizedek során akár valósággá is válhat a Mars meghódítása az emberiség számára, arról csak nagyon keveset tudunk, hogy miképp hathat egy ehhez fogható, hosszú időtartamú űrutazás az űrhajósok kognitív képességeire.

A kutatócsoport elsőként mutatott ki jelentős teljesítményromlást, az űrutazás kezdeti és későbbi szakaszaiban egyaránt.

Az űrutazást megelőző állapothoz képest tartósan megnőtt a legénység téri-vizuális feladatok végzése során mért reakcióideje, és a hibázások száma is, emellett mind az akaratlagos, mind az automatikus figyelemre jellemző agyi elektromos jelek jelentős csökkenést mutattak.

Az Európai Űrügynökség (ESA) által szponzorált kísérletben részt vevő öt űrhajós téri-vizuális képességeket és munkamemóriát igénybe vevő reakcióidő-feladatokat végzett, miközben az űrből telemetriával érkező agyi elektromos jeleket is regisztrálták, összesen kilenc alkalommal.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.