Először sikerült tanulmányozni ezt a testrészét egy dinoszaurusznak

Hála egy remek állapotban fennmaradt Psittacosaurus-fosszíliának.

Forrás: MTI2021. 01. 21. 11:44
null
A kép illusztráció Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brit kutatóknak elsőként sikerült tanulmányozniuk egy dinoszaurusz megkövesedett kloákáját, hála egy remek állapotban fennmaradt Psittacosaurus-fosszíliának.

A frankfurti Senckenberg Természettudományi Múzeum kiállításán szereplő ősmaradványt az északkelet-kínai Liaoning tartományban fedezték fel – írja a CNN.

Jakob Vinther, a Bristoli Egyetem paleontológusa szerint a labradorméretű Psittacosaurus remek állapotban fennmaradt fosszíliájának elemzése azt mutatta, hogy a korai kréta korszakban élt dinoszaurusz kloákája egyetlen ismert élő állatéhoz sem hasonlít.

A szakember szerint noha az alakját tekintve is egyedi testnyílás nem szolgál konkrét válaszokkal a dinoszauruszok párzási szokásaira vonatkozóan, a tanulmányozásával azért néhány dolog kikövetkeztethető.

A Current Biology című folyóirat friss számában publikált tanulmány szerint a kloákanyílás két oldalán lévő nagy méretű, pigmentált lebenyek pézsmaillatú váladékot termelő mirigyeket rejthettek, ami a ma élő krokodiloknál és aligátoroknál is megfigyelhető.

Először sikerült tanulmányozni egy dinoszaurusz megkövesedett kloákáját
Fotó: Flickr

A testnyílás külső szélein domináló sötét színű pigmentek (melanin) alapján a szakemberek úgy vélik, hogy ennek a területnek a színe kontrasztban állhatott a fakó hastájékkal. Ez a megkülönböztető szín azt jelentheti, hogy ezt a testterületet jelzésre használhatta az állat, hasonlóan a ma élő páviánokhoz.

Vinther szerint a kloákával rendelkező állatok nemi szerve a testükön belül található, ezért a megkövesedéskor nem marad fenn, így nem tudni, hogy a szóban forgó dinoszaurusz hím vagy nőstény volt-e.

A dinoszauruszok egyedüli élő rokonainak számító madarak többsége szaporodáskor pár másodpercig összeilleszti a kloákáit, amíg a hímivarsejtek átjutnak. Néhány paleontológus szerint a dinoszauruszok is így párosodhattak.

Vinther azonban úgy véli, hogy ennek a dinoszaurusznak hímvesszője lehetett, ugyanis a megkövesedett kloákanyílás a krokodilokéhoz hasonlít, amelyek rendelkeznek pénisszel.

Több mint 43 milliárd bázispár lehet a tüdőshal DNS-ében + videó

Német biológusok feltérképezték az „élő kövület„ vagyis az ausztráliai tüdőshal (Neoceratodus forsteri) teljes génkészletét, az állatvilág legnagyobb ismert genomját.

A Nature című tudományos folyóiratban publikált eredmények szerint az ausztráliai tüdőshal DNS-ében több mint 43 milliárd bázispár van, ami csaknem 14-szerese az emberi genomnak.

A konstanzi, würzburgi, hamburgi és bécsi laboratóriumok szakemberei által végzett elemzés betekintést nyújt azokba az evolúciós változásokba, amelyek lehetővé tették a halak számára, hogy felfedezzék a szárazföldet nagyjából 400 millió évvel ezelőtt.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.