Eltitkolt fotó készülhetett a halott Abraham Lincolnról

A hitelességet vizsgálók világában ez a kutatás olyan, mint a Szent Grál megtalálása.

Forrás: origo.hu2020. 10. 03. 14:15
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dokumentumfilm készült a halott Lincolnt ábrázoló kép hitelességének igazolásáról. A kutatók interdiszciplináris módszerekkel azt próbálják meg bebizonyítani, hogy hiteles a halott elnököt ábrázoló ambrotípia, a direktpozitív képalkotási eljárással készült fénykép.

A vállalkozást a szent grál megtalálásához hasonlították

Különleges vállalkozásba fogott a Discovery ismeretterjesztő csatorna, aki be szeretné bizonyítani, hogy hiteles a halott Lincoln elnököt ábrázoló ambrotípia, amely a valóság képét azonnal, negatív közbeiktatása nélkül, pozitív képként adja vissza.

Az említett ambrotípiát egy illinoisi széfben őrzik. A kép állítólagos tulajdonosa pedig bíróságon próbálja elérni, hogy a dokumentumfilmet a csatorna ne mutathassa be.

A hitelességet vizsgálók világában ez olyan, mint a Szent Grál megtalálása– mondta el Whitny Braun kaliforniai nyomozó, aki Az elveszett Lincoln (The Lost Lincoln) című dokumentumfilmben a fotó hitelességét igyekszik alátámasztani.

Fotó: MTI Külföldi Képszolgálat

Braun kétéves nyomozása után 99 százalékos bizonyossággal állítja, hogy a fotó eredeti. Ám Harold Holzer, a The Lincoln Image: Abraham Lincoln and the Popular Print című 1984-ben megjelent könyv szerzője szerint viszont a kép nem Lincolnt ábrázolja, és az egész hercehurcát csak újabb hisztériának tartja.

Braun két éve kezdett el foglalkozni a képpel, mikor annak állítólagos tulajdonosa, Jerald Spolar illinoisi fogorvos felhívta. Először nem is hitte el a történetet, a képen látható férfi arca keskenyebb és simább volt, mint a sok millió amerikai fejében élő imázs.

1865. április 14. – Merénylet Abraham Lincoln ellen

Abraham Lincoln, az Amerikai Egyesült Államok tizenhatodik elnöke volt az első amerikai elnök, akit hivatali ideje alatt öltek meg. Elnöksége idejére esett a 13. alkotmánykiegészítés és az 1863-as emancipációs kiáltvány. A polgárháborúban Északot győzelemre vezette és törvényileg eltörölte a rabszolgaságot.

A merényletet 1865. április 14-én este 10 és 11 óra hajtotta végre John Wilkes Booth Washingtonban, a Ford Színházban. A fejbe lőtt politikus másnap reggel belehalt sérülésébe.

Mint később kiderült, Booth nem csupán Lincoln életét akarta kioltani, hanem két társával, Lewis T. Powell-lel és George A. Atzerodttal Andrew Johnson alelnök és William H. Seward külügyminiszter meggyilkolását is tervezte. A kor egyik legelismertebb amerikai színészeként ismert férfi ugyanis úgy vélte, az Unió három legjelentősebb politikusának halála után Észak anarchiába süllyed majd, ami a Konföderáció számára esélyt jelentett volna a háború újrakezdéséhez. A merénylet azonban nem tudta megakadályozni a polgárháború befejezését és a Konföderáció bukását.

Mint Holzer elmondta, éppen ezért csupán egyetlen homályos fotó maradt fenn, amelyen távolról látható a koporsóban fekvő, felravatalozott elnök a New York-i városházán.

Az ambrotípiát Lincoln anyjának, Nancy Hanksnek az örökösei őrizték meg, s az egyik leszármazott, Margaret Hanks halála előtt más műtárgyakkal együtt 1986-ban eladta az árveréseket szervező Larry Davisnek. A képre ragasztott postit szerint „Cousin Abe” látható rajta.

Fotó: Pexels

Számos kutatóval konzultáltak

Davis azt állítja, hogy volt felesége ellopta tőle a képet és eladta Spolarnak. A fogorvos azonban tagadja, hogy lopott tulajdont vett volna, és éveket szánt rá, hogy bizonyítsa a kép hitelességét.

Braun aprólékos munkával igyekezett felderíteni minden részletet, ami igazolhatja a fénykép eredetiségét. Arcfelismerő szakemberekkel konzultált, orvosszakértőket, ballisztikusokat hallgatott meg, beszélt Lincoln-kutatókkal is.

Fotó: Pexels

Ha eredeti, akkor az ára is csillagászati értékű

Ha a fénykép valóban eredeti, csillagászati ára lehet: 2011-ben Billy the Kid, a híres vadnyugati pisztolyhős egyetlen megmaradt fotójáért a milliárdos William Koch 2,3 millió dollárt fizetett ki.

Braun szerint a Lincoln-képnek egy múzeumban lenne a helye, mivel az az amerikai embereket illeti meg.

Fotó: Pexels

Az alábbi linkre kattintva további részleteket olvashatnak a kísértetiesnek titulált kép elkészülésének körülményeiről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.