Energiaitallal kínálták a sofőröket a szegedi rendőrök

A képességromláson volt a hangsúly, a me­­leg ugyanis jelentősen befolyásolja a vezetési képességet

Forrás: delmagyar.hu2020. 08. 13. 14:54
null
A hatóság a Pofátlan(TAN)ítási akcióval tükröt tart elénk Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fáradtság közlekedésre ható veszélyeire hívta fel a figyelmet a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága hétfőn este az 5-ös számú főúton, Szeged határában. A rendőrök most kezdték a kampányt, ami egész héten tart. A határátkelőhelyeken belépő sofőrökre figyelnek a legjobban.

Arról egyelőre nincs adat, hogy idén pontosan mennyi közlekedési baleset történt kialvatlanság miatt, de az biztos, hogy több ilyen is volt. Egy korábbi statisztika szerint a halálos közúti közlekedési balesetek megközelítőleg 2 százaléka történhet fáradtságból, illetve elalvás miatt.

Ráadásul most kánikula van, és az extrém me­­leg jelentősen befolyásolja a vezetési képességet. A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága ezen a héten erre a problémára hívja fel a figyelmet. Az akciót hétfőn este 10 órakor kezdték Szeged határában.

Olcsóbb aludni egyet

– Számos vizsgálat bizonyítja a közúti balesetek és az elalvás kapcsolatát, és több kísérlet történt az ilyen balesetek társadalmi kárainak kiszámítására. A számok eltérőek, az azonban egyértelmű, hogy a veszteségek többszörösen meghaladják a kiváltó okok megelőzésének költségeit – mondta el lapunknak Vad Róbert, a Balesetmegelőzési Bizottság titkára.

Szerinte az alkoholfogyasztással kapcsolatban több vizsgálat igazolta, hogy egy meghatározott mennyiség lebontási sebessége kiszámítható, és egy adott véralkoholszint aktuális káros hatása szintén megállapítható.

Nehezen mutatható ki

Az alváshiányból adódó teljesítménycsökkenés azonban jóval nehezebben mutatható ki. Sajnos az érintettek a ké­pességromlást éppúgy nem képesek megítélni, mint ahogyan az alkoholfogyasztás esetében sem.

Vad Róbert azt is elmondta, hogy speciális szimulátoros rendszerrel végzett tesztek kimutatták, hogy a fáradtan gépjárművel közlekedők sokkal több, az utakon végzetesnek számító hibát követhetnek el, mint azok a sofőrök, akik kipihenten vezetnek.

Másokat is veszélyeztet

Ha a vezető elalszik, azzal nemcsak saját, de a mellette ülők, valamint a forgalom többi részt­­vevőjének testi épségét is veszélyezteti. A mostani akció­ban a határátkelőhelyeken be­­lépő sofőrökre figyelnek a legjobban.

Hétfőn éjjel a rendőrök – azon túl, hogy felhívták a so­­főrök figyelmét a veszélyre – energiaitalt is kínáltak nekik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.