Értékes 16. századi tengeri atlaszt árvereztek el Németországban

A ritka térkép a szakértők szerint „a tengeri kartográfia egyik mérföldköve”.

Forrás: MTI2020. 12. 02. 8:23
null
A kép illusztráció Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Értékes 16. századi tengeri atlaszt árvereztek el Németországban, új tulajdonosa 325 ezer eurót (97 millió forintot) kínált érte.

Egy brit licitáló szerezte így meg a korábban becsült ár csaknem kétszereséért Lucas Janszoon Waghenaer holland térképész 1586-ban készült alkotását – közölte a Ketterer Kunst aukciósház képviseletében Christiane Hottenbacher.

A ritka térkép a szakértők szerint „a tengeri kartográfia egyik mérföldköve”.

A kép illusztráció
Fotó: Pixabay

A Speculum nauticum című mű Waghenaer eredetileg Spieghel der Zeevaerdt (Tengeri utak helyzetjelentése) címmel megjelent altaszának első latin kiadása.

Egy európai össztérképet és 44 résztérképet tartalmaz, melyek szinte hiánytalanul mutatják be az Atlanti-óceán, az Északi- tenger és a Balti-tenger Európához tartozó partjait.

A különleges kötet több mint húsz éven át egy magángyűjtő tulajdonában volt.

Kortárs művek aukciójával támogatják a párizsi Louvre-t

A Licitáljon a Louvre-ra kampányban számos kortárs művész alkotását is elárverezik. Mint a múzeum pénteken bejelentette: a műveiket felajánló művészek között van Johan Creten, Candida Höfer, Eva Jospin, Jean-Michel Othoniel, Pierre Soulages és Xavier Veilhan is. Soulages egy 1962-ből származó festménye a Christie’s becslése szerint 800 ezer – 1,2 millió eurós (290–430 millió forintos) áron kelhet el.

A különleges tételek között szerepel a tárolójából kivett Mona Lisa megtekintése, egy éjszakai vezetett séta a Louvre-ban és egy magánkoncert is a kariatidák termében.

Egy szerencsés licitáló pedig a híres francia utcai művésszel, JR-ral nézheti meg a kilátást a múzeum tetejéről.

A kampányban a kortárs művészeken kívül luxusmárkák, köztük a Dior divatház, a Cartier, a Vacheron Constantin és a Louis Vuitton is részt vesznek. A Cartier egy karkötőt ajánlott fel a francia koronaékszerek megtekintésével együtt, a Christian Dior pedig archívumát mutatja be a Tuileriák kertjében tett látogatást követően.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.