Éveken át lopta a nyomtatópatronokat, hobbijára költötte a pénzt

Több mint egy évtizedig nem tűnt fel senkinek a lopás.

Forrás: MW2020. 10. 10. 21:44
null
A dokumentumkezelő eszközökön keresztül is el lehet érni a vállalati információkat Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint egy évtizedig nem tűnt fel senkinek a lopás. Elképesztő bűncselekményt lepleztek le az Egyesült Államokban, melynek főszereplője egy gamer könyvtáros és rengeteg nyomtatópatron. A lopással megvádolt alkalmazott 2007 és 2019 között 1,3 millió dollár, nagyjából 350 millió forint értékben tulajdonított el festékpatronokat, amik beszerzésével megbízták – írja az esport1.hu.

A férfi feladata többek között az volt, hogy a nyomtatókba folyamatosan rendeljen alkatrészeket, amihez megkapta a megfelelő anyagi és technikai támogatást.

Tizenkét év alatt 1,5 millió dollárért rendelte meg a patronokat, amelyekből csak 150 ezer dollárnyi volt az, ami ténylegesen a könyvtárban felhasználására került. A többit hazavitte a garázsába, majd lepasszolta ezeket egy viszonteladónak. Ezekről a tranzakciókról nem készültek átvételi elismervények, ezért nem lehet megbecsülni, hogy pontosan mekkora profitot termelt az alkalmazott számára a patronok ellopása. Ami biztos, hogy a hatalmas összegből 18 ezer dollárt elköltött VR headsetekre, drónokra, videójátékokra és egyéb kütyükre, amelyekkel szórakoztatta magát.

2019 márciusában kezdték el a hatóságok felgöngyölíteni a lopást, amelynek bizonyítékait nem kellett sokáig keresni. Videófelvételeken látszódott, ahogy a saját autójába cipeli a nyomtatópatronos dobozokat az elkövető, de dokumentumok tucatjai is sorakoznak ellene.

Hogy miért nem tűnt fel senkinek a 12 év során, hogy közel tízszer annyit költ az austini könyvtár nyomtatópatronokra? Ezt majd kiderítik az illetékes személyek.

Borítóképünk: illusztráció

Mit érdemes tudni az online játék-függőségről?

A technológia fejlődésével a függőségek újabb formái jelentek meg. Ilyen az online játék-függőség is, ami egyre több embert érint a világ minden országában. Jian Zihao, Kína legjobb e-sportolója például mindössze 23 évesen, romló egészségi állapota miatt vonult vissza június elején, de van olyan profi játékos is, aki már 15 évesen kiégett.

A gaming-láz elsősorban a kamaszokat és a fiatal felnőtteket érinti, ezért nagy a szülők felelőssége a probléma időben történő felismerésében.

– Legyen szó bármilyen típusú addikcióról, fontos tisztában lenni vele, hogy nem a szenvedélybetegség tárgyától (alkohol, drog, gyógyszer, dohány, vásárlás, munka, szex, szerencse- és számítógépes játék stb.) válik valaki függővé, hanem az az adott személy tulajdonságai, erre való hajlama miatt alakul ki. A nemzetközi kutatások szerint a fiúk, illetve a férfiak körében gyakoribb a virtuális játékfüggőség, mivel a bennük lévő tesztoszteron kockázatvállalásra és agresszióra ösztönözheti őket, ezért fogékonyabbak az ilyen típusú játékokra – mondta dr. Hoyer Mária, a Budai Egészségközpont klinikai addiktológiai szakpszichológusa.

Korábban azt gondoltuk, a jelenség leginkább a kamaszokat érinti, ám az internethasználat széles körű elterjedésével az idősebbek és a gyerekek is rákaptak a számítógépes játékokra, nemtől függetlenül. Utóbbiak szinte az anyatejjel együtt szívják magukba a virtuális világokat.

Amíg a tanulás részeként ismerkednek meg a digitális eszközökkel, ez nem jelent gondot, ám ha csak szórakozás és unaloműzés miatt játszanak, az növeli az addikció esélyét.

Már egészen kis kortól elérhetőek az online játékok, ezért a szülők szerepe nagyon fontos annak eldöntésében, mivel és mennyit játsszon a gyerek.

Ha őszintén tudnak beszélgetni gyerekeikkel arról, hogy mi érdekli őket igazán, akkor egyrészt segíthetnek megtalálni a számukra izgalmas készségfejlesztő játékot, másrészt megtaníthatják a tudatosságot és az egészséges kereteket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.