Ez történhet ha közel kerül egymáshoz két űrszemét + videó

Egy már nem működő orosz műhold és egy használaton kívüli kínai rakéta darabjai kerültek egymáshoz 25 méteres közelségbe.

Forrás: MTI2020. 10. 16. 18:54
null
Forrás: Youtube (képernyőfotó)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkerülte az összeütközést két egymáshoz közel került űrszemét – közölte a LeoLabs, a földkörüli pályán keringő objektumokat radarral megfigyelő cég.

Egy már nem működő orosz műhold, a Kozmosz-2004 és egy használaton kívüli kínai rakéta, a Csang-cseng darabjai kerültek egymáshoz 25 méteres közelségbe.

Más kutatók korábban úgy számították, 70 méteres lesz a távolságuk.

A LeoLab közlése szerint péntek reggel nem mutatkoztak űrszemét jelei az Antarktisz felett – olvasható a BBC News honlapján.

Az objektumok együttes tömege meghaladja a 2,5 tonnát, relatív sebességük másodpercenként 14,66 kilométer, így az ütközés katasztrofális lehetett volna, valódi törmelékzuhatagot eredményezett volna.

Mivel mintegy ezer kilométer magasságban keringenek, az így keletkező törmelékek nagyon hosszú ideig a közelben maradtak volna, fenyegetve a működő műholdak munkáját.

Mivel egyre több műholdat lőnek fel, egyre nagyobb az aggodalom a lehetséges ütközések miatt.

Egyes számítások szerint mintegy 900 ezer darab egy centiméternél nagyobb objektum kering a Föld körül, amelyek nagy sebességnél hatalmas károkat okozhatnak egy működő műholdban, vagy akár teljes el is pusztíthatják azt.

Az Európai Űrügynökség (ESA) a héten mutatta be éves jelentését az űrkörnyezet állapotáról, amelyben kiemelték az űrtörmelékeket előidéző események problémáját. Ezek közé tartoznak a keringési pályán keletkező robbanások, amelyeket például üzemanyag vagy akkumulátorok okoznak a régi rakéták vagy szondák fedélzetén.

Az elmúlt 20 évben évente átlagosan 12 ilyen esemény történt.

Először figyeltek meg nappal űrszemetet svájci kutatók

A világon elsőként sikerült speciális lézerrel napfényben is megállapítani ilyen objektum távolságát – közölte idén augusztusban a Berni Egyetem. A Föld körül keringő űrszemetet folyamatos megfigyelés alatt kell tartani, különben összeütközés fenyegeti a bolygó körüli pályán lévő műholdakat és egyéb űreszközöket. Eddig azonban ezt csak az éjszakai égbolton lehetett kivitelezni. Az új eredmények révén több mérési adat áll rendelkezésre, ami csökkenti a balesetek arányát. A megfigyelést a Zimmerwaldban lévő Svájci Optikai Földi Állomás és Geodinamikai Obszervatórium segítségével végezték június 24-én. A téma fontosságát példázza az a 2009. február 10-én történt eset, amikor Szibéria felett 800 kilométerrel az Iridium-33 aktív telefonos műhold összeütközött a már nem működő Kozmosz-2251 kommunikációs műholddal. A másodpercenkénti 11,7 kilométeres sebességgel zajlott ütközés hatására keletkezett törmelékfelhőben több mint 2000 darab, 10 centiméternél nagyobb részecske keletkezett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.