Ezek az ételek védenek a káros UV-sugaraktól

Nem csak a fényvédő krémek, hanem néhány finomság is képes arra, hogy megvédje a bőrünket a napozás alatt. Ha ezeket az ételeket a naptej vagy napolaj használata mellett rendszeresen fogyasztjuk, tuti, hogy nagyobb biztonságban leszünk a strandon!

Forrás: mindmegette.hu2020. 08. 03. 15:44
null
Rebollar, 2020. május 5. Szüretelik a cseresznyét a nyugat-spanyolországi Rebollar faluban 2020. május 4-én. A koronavírus-járvány terjedése feltartóztatásának érdekében elrendelt határzár miatt hiányzik a rendszerint külföldrõl érkezõ idénymunkások segítsége. MTI/EPA/EFE/Juanjo Martin Fotó: Juanjo Martin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1. BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK

Az eper, az áfonya és a cseresznye is rengeteg C-vitamint tartalmaznak, ami csökkenti az UV-sugarak okozta károkat a szabad gyökökben. Ráadásul serkenti a kollagén termelését is, ami segít megakadályozni a ráncok kialakulását. A cseresznye pedig melatonint is tartalmaz, ami nem csak megvéd a káros sugaraktól, de a leégés kockázatát is csökkenti.

2. ZÖLD LEVELES ZÖLDSÉGEK

Egy tanulmány szerint a zöld leveles zöldségek, mint a spenót vagy a kelkáposzta 50%-kal csökkenthetik a bőrrák kialakulásának kockázatát. De a brokkoli is tökéletes választás, hiszen tele van olyan antioxidánsokkal (szulfurán), ami segít megvédeni a bőrödet a káros UV-sugaraktól.

3. PIROS ÉS NARANCSSÁRGA ZÖLDSÉGEK/GYÜMÖLCSÖK

A likopinról bebizonyosodott, hogy megvédi a bőrt a leégéstől és segít blokkolni a káros UV-sugarakat. Szóval, ha paradicsomot, piros paprikát, vagy éppen görögdinnyét falatozol, az a bőrödre is jó hatással van. A béta karotin pedig – ami többek között a sárgarépában, a mangóban és a sárgabarackban is megtalálható – nem csak a barnulásban segít, hanem abban is, hogy ne égj le a napon.

4. ÉTCSOKI

Az étcsoki sok-sok flavonoidot tartalmaz, ami szintén segíthet megvédeni a bőrödet az UV-sugaraktól. A kutatások azt mutatták, hogy azok, akik három hónapon keresztül rendszeresen fogyasztottak étcsokit, kétszer annyira tudtak ellenállni az UV-B-sugaraknak, mint azok, akik egyáltalán nem fogyasztottak.

5. FEKETE TEA ÉS ZÖLD TEA

A fekete és zöld teának számos jótékony hatása van, többek között az is, hogy segítenek megvédeni a bőrödet a nap káros sugaraitól. Ezek a teák ugyanis tele vannak polifenolokkal, melyek segítenek megakadályozni a bőrrák kialakulását.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.