Ezért használnak az extrovertált emberek más szókészletet

Az a mód, ahogyan az ember beszél, számos dologra világíthat rá a személyiségével kapcsolatban. Egy több mint 80 ezer embert érintő pszichológiai kutatás metaanalízise észrevehető összefüggést talált a szóválasztás és az extrovertáltság között, amely az öt legnagyobb személyiségjegy egyike – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 01. 04. 16:50
null
Társaságban még inkább kifejeződnek a szókészlet különbségei Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A személyes vagy online interjúk alapján készült tanulmány azt találta, hogy az extrovertált emberek szívesebben választanak optimista érzelmeket kifejező szavakat: például „boldogság„ és „szeretet”. Emellett szívesebben használják a közösségi interakciókra utaló szavakat, mint például a „mi„, a „beszélgetés”, a „megosztás„ vagy a „találkozás”.

Ez az első alkalom, hogy kapcsolatot találtunk az extrovertáltak és a szókészlet használatára vonatkozóan – mondta Lin Qiu, a szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem pszichológus a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Mivel kis összefüggésről van szó, úgy gondoljuk, hogy erősebb nyelvi mutatókra van szükség még ahhoz, hogy tényszerűségekről beszélhessünk.

Az extrovertáltak több pozitív szót használnak
Fotó: Pexels

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a társas interakció fontos jellemző az extrovertáltak körében, akik általában inkább nyitottabbak és boldogabbak más emberek társaságában. Az introvertáltak ezzel szemben szeretnek egyedül lenni, és több negatív érzelmet tapasztalnak, amikor másokkal kell kommunikálniuk.

A pszichológusok már régóta gondolkodnak azon, vajon ezek a különbségek észrevehetőek-e a szóhasználatban.

A legutóbbi „big data„ kutatás 80 ezer ember bevonásával izgalmas eredményekre jutott: a tudósok összehasonlították az introvertáltak és az extrovertáltak különböző összefüggésekben és életkorokban használt szavaikat.

Társaságban még inkább kifejeződnek a szókészlet különbségei
Fotó: Pexels

Nyilvános helyeken az extrovertált emberek inkább pozitív érzelmeket fejeznek ki, ami arra utal, hogy ott a legnyitottabbak, ahol gyakori a társadalmi interakció – mutatott rá Lin Qiu. – Egy másik érdekes megállapítás az, hogy az extrovertáltak akkor is pozitív érzelmi szavakat használnak, amikor valójában nem érezték ezeket a dolgokat; talán azért, hogy jobb képet mutassanak magukról társaságban.

A tanulmányt a Journal of Research in Personality tudományos szaklapban publikálták.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.