Fantasztikus hatással van a testre a funkcionális edzés

Alakformálás, erősödés, teljesítményfokozás, prevenció, gyógyítás... A funkcionális tréning a leghatékonyabb edzésformák egyike! De igazán hatásos csak úgy lehet, ha az adott módszert, eszközt megfelelően használjuk.

Forrás: MW2020. 09. 10. 18:01
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Diéta és Fitnesz beszélgetése Rajnay Kata gyógytornásszal.

ÖSSZEHANGOLT MŰKÖDÉS

– A funkcionális edzés alapgondolata, miszerint egyszerre több izmot, izomcsoportot tréningezzünk, tagadhatatlanul jó. Már csak azért is, mert nincs olyan mozgás a hétköznapi életünk során, amiben egyszerre csak egy izom venne részt, minden mozgásunk izomkapcsolódások, izomösszehúzódások sorozata. Bizonyos izmok végzik a mozgást, az ellentétes működésűek pedig fékezik – mondja Rajnay Kata, a Gyógytornászda alapítója.

TELJESÍTMÉNYFOKOZÁS, JAVULÓ KOORDINÁCIÓ

– Előnye ennek az edzésformának, hogy megfelelő kivitelezés mellett akár a hétköznapi mozgások, akár a sportmozgások energiatakarékosabb, hatékonyabb kivitelezésére fejleszti a testünket. Ha megfelelő tengelyek mentén, tudatosan kapcsoljuk be az izmainkat, az sporttevékenység esetén teljesítményfokozó hatású lehet, javíthatja a koordinációt, valamint segít, hogy a megfelelő izmok kapcsoljanak be a különböző mozgások során – sorolja szakértőnk.

HIBÁK A FUNKCIONÁLIS EDZÉS SORÁN

Ha nem megfelelően használjuk, rombolhatjuk is vele a testünket. A legtöbb esetben az a hiba, hogy nem megfelelően kivitelezik a funkcionális edzésen kiadott feladatokat, vagy nem megfelelő fokozatossággal, az alapok elsajátítása nélkül, mondjuk egy 5-10 éve aktivitást nem végző embernél rögtön belevágnak olyan dinamikájú és terhelésű gyakorlatba, amit heti több edzést végző emberek tudnak csak megcsinálni.

MIK A FUNKCIONÁLIS EDZÉS FAJTÁI?

A funkcionális edzés megkezdése előtt minden esetben javasolt lenne szakember felkeresése, mivel számos edzést hívunk funkcionális edzésnek, az ahhoz szükséges eszközöket pedig funkcionális eszközöknek.

– Funkcionális edzésnek számít egy saját testsúlyos edzés, amihez nehezítésként tehetünk instabil felszínt vagy elasztikus ellenállást, de funkcionális edzés egy kettlebell, hot iron vagy pilates óra is. Minden mozgásra igaz az, hogy az alapokat meg kell tanulni! Precízen, akár személyi edzés keretében, illetve javasolt új mozgások megkezdése előtt megkérdezni egy gyógytornászt, hogy az adott mozgásforma ajánlott-e a sportolni vágyónak.

Fotó: Pexels

MEGELŐZÉS, GYÓGYÍTÁS ÉS A FUNKCIONÁLIS EDZÉS ESZKÖZEI

– Gyógytornászként mi magunk is sokat alkalmazzuk a funkcionális tréninget a prevencióban vagy a rehabilitáció azon szakaszaiban, ahol az már lehetséges. Véleményünk szerint az instabil eszközök és a rugalmas ellenállások azok, amelyeknek minden órán, foglalkozáson elő kell fordulniuk az eszközhasználatunkban, mivel a stabil alapok elsajátításához nélkülözhetetlenek – mondja Rajnay Kata.

Ilyen eszközök a softball- vagy pilateslabda, amit akár a térdek közé szorítva, akár a medence alá helyezve is zseniálisan lehet alkalmazni.

Másik hatékony eszköz a „nagylabda” vagy gimnasztikai labda, számos felhasználási lehetőséggel, akár hátsó, akár elülső, akár oldalsó lánc tréningezésére.

A bosu vagy más instabil eszközök, melyek az alsó végtagi tréning nélkülözhetetlen eszközei, zseniálisan bevethetők a core-tréning nehezítésére.

Elasztikus ellenállásra pedig gumiszalagok, minibandek, óriás gumipántok, amelyekkel az alsó végtagi edzések mellett a dinamika, a robbanékonyság fejlesztése vagy éppen a felső végtagi erő és dinamizmus fejlesztése is lehetséges.

Fotó: Pexels

ELŐSZÖR GYAKOROLD BE A SAJÁT TESTSÚLYOS MOZGÁSOKAT!

Fontos azt is tudni, hogy mint minden mozgásnak, ennek is vannak fokozatai, és csak a fokozatosság elve szerint lehet a saját testsúlyos edzésben is ilyen eszközöket alkalmazni.

–Az első lépés mindig az, hogy a legegyszerűbb, legnagyobb alátámasztási felszínen, stabilan is képes legyen az ember kivitelezni a feladatot. Amennyiben úgy képes szabályosan kivitelezni, akkor mehetnek a plusznehezítések. A saját testsúlyos mozgásokat tényleg szinte mindenki csinálhatja, aki képes a megfelelő kiindulóhelyzetben, megfelelően kivitelezni a feladatot. Az eszközös gyakorlatoknál viszont már nehezebb a dolog, ott vannak azért olyan kihívások, melyek előtt komolyabb felkészülésre van szükség, ami nem azt jelenti, hogy nem lehet végezni, csak a megfelelő alapizomzat és testtudat nélkül komoly problémákat okozhatnak. Ilyenek például a súlyzós edzések vagy a csak instabil eszközökkel végzett tréningek.

Fotó: Pexels

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.