Félig már elkészült a szabadkígyósi Wenckheim-kastély felújítása

Félig már elkészült a szabadkígyósi Wenckheim-kastély és kastélypark turisztikai célú felújítása – tájékoztatta a Békés Megyei Kormányhivatal az MTI-t.

Forrás: MTI2020. 06. 25. 22:44
null
Szabadkígyós, 2020. február 27. A felújítás alatt álló Wenckheim-kastély Szabadkígyóson 2020. február 27-én. Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentõségûvé nyilvánította a kormány a Nemzeti kastélyprogramban megújuló szabadkígyósi Wenckheim-kastély és park rekonstrukcióját, valamint turisztikai célú fejlesztését. A felújítás negyven százalékos készültségi szinten van. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint írják, a Takács Árpád Békés megyei kormánymegbízott által összehívott csütörtöki koordinációs értekezleten elhangzott, hogy a napokban kerül helyére a kápolna melletti torony újjáépített 25 tonnás sisakja és a csigalépcső 5 tonnás toronysisakja.

Takács Árpád kiemelte, hogy a beruházás egyszerre szolgál turisztikai, hagyományőrző és identitást erősítő célokat. Hozzátette, hogy a kastélyt 1875 és 1879 között egy olyan család építtette, amelyik számos elöljárót adott a megyének és az országnak, hiszen báró Wenckheim Béla vármegyei főispán, belügyminiszter és miniszterelnök is volt.

Az Ybl Miklós tervei alapján eklektikus, neoreneszánsz stílusban épített kastély felújítását az Európai Unió 1 milliárd 500 millió forint összegű támogatta, amelyet a kormány 1 milliárd 734 millió forinttal egészített ki. Az első ütemben megújul a főépület, a torony, kiállítótereket alakítanak ki és részlegesen megújul a kastélypark is. Megvalósul a kastély teljes külső rekonstrukciója, a tető, a külső nyílászárók cseréje, a teraszok újraszigetelése, a földszinti részt pedig történelmi pompájában állítják helyre.

A tanácskozáson elhangzott, hogy bár nem a kastélyfelújítás szerves része, de a Modern Városok Programban mintegy 2,2 milliárd forintból 20 kilométer hosszúságú „Wenckheim-kerékpárút” létesül, amely négy Békés megyei Wenckheim-kastélyt köt majd össze: a szabadkígyósit, a gyulait, a gerlait és a póstelekit – olvasható a közleményben.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében országosan összesen 39 műemlék – 20 kastély és 19 vár – újul meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.