Ha ilyen tüneteket észlel a gyermekén, ne engedje iskolába!

Néhány nap múlva kezdődik az iskola, ám napról napra nő a koronavírussal fertőzöttek száma. Sok szülő aggódva figyeli a híreket, hogy miként alakul majd az oktatási rend, és milyen járványügyi intézkedéseket hoznak majd.

Forrás: mindmegette.hu2020. 08. 31. 13:27
null
Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavirus.gov.hu oldalon felhívják a szülők figyelmét arra, hogy ha bizonyos tüneteket tapasztalnak a gyereken, akkor ne engedjék iskolába.

Márciusban, a koronavírus-járvány első hullámakor az iskolák bezártak és áttértek az online oktatásra. A vírus ismét felerősödött, de a tervek szerint a hagyományos működési rend szerint kezdődik el a tanév. A korlátozások elkerülése végett azonban minden felnőttet arra kérnek, hogy a szokásosnál is nagyobb figyelemmel ügyeljenek mind a saját, mind a gyermekek egészségi állapotára, és koronavírus-fertőzésre utaló tüneteire.

A legfontosabb az, hogy tünetes, beteg gyermeket a szülők ne engedjenek iskolába, óvodába. Ha már az intézményben észlelik egy diákon a fertőzés tüneteit, akkor a pedagógusok gondoskodjanak a mielőbbi elkülönítéséről!

Mik lehetnek a tünetetek?

A koronavírus-fertőzés leggyakoribb tünete a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj. Szintén jellegzetes tünet az íz- és a szaglásérzékelés zavara, vagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet.

MIT TEGYEN A SZÜLŐ, PEDAGÓGUS, HA FENNÁLL A FERTŐZÉS GYANÚJA?

Az a szülő, akinek a gyermeke koronavírus-fertőzés tüneteit mutatja, az telefonon hívja fel a háziorvost, vagy a gyermekorvost, és ne vigye a rendelőbe a gyermeket! Amennyiben az orvos véleménye szerint a gyermeknél fennáll a fertőzés gyanúja, akkor az orvosnak a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott eljárásrend alapján kell eljárnia és kezdeményeznie kell a laboratóriumi vizsgálatot. Ennek eredménye határozza meg a további intézkedéseket.

Ha egy diáknál az iskolában, tanítás közben jelentkeznének tünetek, akkor a pedagógusoknak gondoskodniuk kell a gyermek mielőbbi elkülönítéséről, valamint értesíteniük kell az iskolaorvost és a szülőket.

Ha a tünetek bármelyikét érzékelik magukon a pedagógusok, iskolai, óvodai dolgozók is, ők se menjenek közösségbe, jelezzék azt az intézmény vezetésének, az osztályfőnöknek és vegyék fel a kapcsolatot telefonon háziorvosukkal!

Továbbra is fontos, hogy a gyermekek és diákok tisztában legyenek a gyakori és alapos kézmosás fontosságával. – Írja a mindmegette.hu.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.