Halott civilizációkkal lehet tele a Tejútrendszer

Egy kutatócsoport szerint nem vagyunk egyedül, sőt, nem is kell messzire menni ahhoz, hogy idegen civilizációkat találjunk.

Forrás: ORIGO.HU2020. 12. 31. 8:44
null
Egy kutatócsoport szerint nem vagyunk egyedül Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Senki sem tudhatja biztosan, létezik-e intelligens élet a Földön kívül is. Egy kutatócsoport szerint nem vagyunk egyedül, sőt, nem is kell messzire menni ahhoz, hogy idegen civilizációkat találjunk. Egyetlen probléma van csupán: valószínűleg mostanra mindannyian elpusztultak, és csupán romok maradtak utánuk – írja az Origo.

Egy kutatócsoport szerint nem vagyunk egyedül (Tejútrendszer)
Fotó: PIXABAY

A fenti forgatókönyv nem egy sci-fi író szellemi terméke, hanem a NASA Sugárhajtású Laboratóriumának, a Kaliforniai Műszaki Egyetemnek és az amerikai Santiago Középiskolának a közös tanulmánya, amit az arXiv weboldalon publikáltak.

A szakértők a munka során a híres Drake-egyenletet frissítették.

A Drake-egyenlet és annak frissítése

Frank Drake amerikai csillagász 1961-ben írta fel híres formuláját, amelynek segítségével megpróbálta kiszámítani, hány idegen civilizáció létezhet a Tejútrendszerben. Az azóta eltelt évtizedekben sokan alkalmazták a híres egyenletet, de ahányan próbálkoztak, annyiféle eredményt kaptak – sokszor egymástól nagyságrendekkel eltérő számokat.

A bizonytalanság oka, hogy Drake idejében néhány, a képletben szereplő paraméter értékéről fogalmuk sem volt a csillagászoknak. Ezen paraméterek közé tartozott többek között a csillagok körül keringő bolygók száma, különösen pedig az úgynevezett lakható zóna bolygóinak száma.

Az egyenlettel az alábbi formában találkozhatunk:

N = R x fp x ne x fl x fi x fc x L

ahol

N = a Galaxisunkban velünk egyidejűleg létező, kommunikációra képes technikai civilizációk száma

R = a csillagok keletkezési üteme a Galaxisunkban

fp = az alkalmas bolygórendszerrel rendelkező csillagok részaránya

ne = egy bolygórendszer „lakható” bolygóinak átlagos száma

fl = az élet kialakulásának valószínűsége egy „lakható” bolygón

fi = az értelem kialakulásának valószínűsége egy élettel rendelkező bolygón

fc = a csillagközi kommunikációra képes technikai civilizáció kialakulásának valószínűsége egy értelmes élettel rendelkező bolygón

L = a technikai civilizáció várható (észlelhető) élettartama

Az eltelt évtizedekben ezért már többen, többször is hozzányúltak az egyenlethez. A most bemutatott frissítésben a kutatók három új paramétert vettek figyelembe.

Mire jutottak?

Az új paraméterekkel történő számítások alapján az első intelligens civilizációk 8 milliárd évvel a Tejútrendszer születése után jöhettek létre, és körülbelül 13 000 fényévre vannak galaxisunk magjától.

Az itt található bolygók között nagyobb valószínűséggel találhatunk olyanokat, amik a lakhatósági zónában keringenek, vagyis folyékony víz van a felszínükön. Összehasonlításképpen a Föld 25 000 fényévre van a Tejút közepétől.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.