Három évtizede nem volt ilyen meleg az Antarktiszon

Több mint három évtizede nem volt olyan meleg az Antarktiszi-félszigeten, mint az idén – közölte a Santiago de Chile-i Egyetem.

Forrás: MW2020. 10. 04. 12:44
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hőmérséklet az egész félszigeten több, mint 2 százalékkal haladja meg a szokásost, ez három évtizede a legmelegebb időről tanúskodik.

A félsziget északi csücskén idén eddig nulla fok fölött volt az átlaghőmérséklet, amire 31 éve nem volt példa – idézik Raul Cordero klimatológust, az egyetem antarktiszi kutatócsoportjának (USACH) vezetőjét a chilei Antarktiszi Intézet (INACH) hét végén kiadott közleményében.

Fotó: Pexels

A klímakutató szerint az adat aggasztó, mert azt jelezheti, hogy a térség 20. század végi gyors ütemű felmelegedése, amely megállni látszott az elmúlt két évtizedben, újraindulhat.

A György király-szigeti meteorológiai állomás mérései szerint idén négy hőhullám vonult végéig a térségen: egy (az ottani) nyáron, kettő ősszel, egy pedig a tél kellős közepén. Összesen 34 napon mértek „extrém meleget”. Az antarktiszi télben, amikor a legalacsonyabbak a hőmérsékletek, idén előfordultak 5 fokos melegek is, ami megakadályozta a Maxwell-öböl befagyását.

A félsziget az Antarktisz legészakibb, Dél-Amerikához legközelebb fekvő része, ahol több évtizede számos ország működtet kutatóállomásokat.

A mandiner.hu korábbi cikke ír a koronavírusról az Antarktiszon.

Veszélyben az Antarktisz

Ahogy korábbi cikkünkben megírtuk, a klímaváltozás hatásai az Antarktiszon és az egész világon jelentősek. Az üvegházhatású gázok folytatódó kibocsátása miatt, az Antarktisz és Grönland jégpáncéljának olvadásával csaknem 40 centiméterrel nőhet meg a világ tengereinek szintje az évszázad végéig – erre figyelmeztet egy nagy nemzetközi tanulmány.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.