Hétvégén érkezhet az „évszakváltó” hidegfront

Az Országos Meteorológiai Szolgálat modellezése szerint kisebb menetrendi módosulások előfordulhatnak.

Forrás: facebook.com/orszagosmeteorologiaiszolgalat, met.hu2020. 08. 24. 15:30
null
Forrás: facebook.com/orszagosmeteorologiaiszolgalat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos közösségi oldalára felkerült bejegyzésben modellezi az előttünk álló hét időjárásának várható alakulását, mely szerint a nyugati országrészbe előreláthatólag augusztus 30-án, vasárnap, míg keletre 31-én, hétfőn érkezhet meg a már őszies időjárást okozó hidegfront.

Kisebb menetrendi módosulások előfordulhatnak – írják a bejegyzésben, amelyben felidézik, hogy az ősz közeledtének egyik legbiztosabb jele, hogy a nyári hónapokban messze északra visszahúzódó ciklontevékenység ismét déli irányba mozdul el, a légörvények középpontjának pályája a Kárpát-medencéhez egyre közelebb halad el (most az Atlanti-óceán felett képződő és nem a Közép-Európában domborzati hatások miatt létrejövő örvényekről van szó). Így a frontjaik egyre gyakrabban és egyre nagyobb mértékben befolyásolják időjárásunkat – hol melegedést, hol pedig lehűlést okozva a felettünk található légkörben.

Így történik ez a héten is, leginkább hullámvasútra hasonlít majd a hőmérséklet menete – de ekkor még egyáltalán nem lesz őszies az idő. A hét második felében ez a hullámzó mozgás még fel is erősödik, emiatt egy ciklon előoldalán pénteken úgy tűnik, hogy erős délnyugati széllel dőlni fog be a meleg levegő a Kárpát-medencébe, ezért 1-2 napra akkor még visszatérhet a kánikula. Ugyanennek a ciklonnak a hátoldalán viszont nagy mennyiségű hideg levegő áraszt el bennünket, így nyugaton már vasárnap, a Tiszántúlon jövő hétfőn jelentősen lehűlhet az idő.

Ezt követően szeptemberben még lehetnek olyan rövidebb meleg időszakok, amikor a hőmérséklet az ország egy részén elérheti vagy kissé meghaladhatja a 30 fokot. Tartósabb, országos kánikulára azonban már nem sok esély van – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-bejegyzésében.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.