Hihetetlen összegért kelt el Einstein kézzel írt egyenlete

Több mint 1,2 millió dollárért kelt el Albert Einstein levele, amelyben saját kezűleg leírja híres képletét. A vételár háromszorosa annak, amire számítottak az aukciósház szakemberei – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 05. 23. 18:14
null
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A híres képlet, amely megváltoztatta a modern fizikát

A Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) Einstein-iratok projektje és a Jeruzsálemi Héber Egyetem levéltárosai szerint a képletnek csupán három másik olyan kézzel írt példánya létezik, amelyben Einstein maga írta le híres, világot megváltoztató egyenletét, amelyre a relativitáselmélet kidolgozása közben jött rá.

Ez a negyedik példány az egyedüli, amely magángyűjteményben van, és csak a közelmúltban vált ismertté a bostoni RR Aukciósház szerint,

amelynek szakemberei úgy becsülték, hogy 400 ezer dollárért fog elkelni a ritkaság.

Az E=mc² egyenlet (ahol c a fénysebességet, E az energiát, m pedig a tömeget jelenti) megmutatta a tömeg és az energia ekvivalenciáját, vagyis azt, hogy minden energiához tömeg, és minden tömeghez energia tartozik. A képlet új pályára állította a 20. századi fizikát.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

Ismeretlen dokumentumgyűjtő vette meg a ritkaságot

Az egyoldalas levelet németül írta a fizikus Ludwik Silberstein lengyel származású amerikai fizikusnak 1946. október 26-án. Silberstein Einstein elméleteinek jól ismert bírálója volt, számos elméletet megkérdőjelezett. „Kérdésedre választ lehet adni az E=mc² képlettel, műveltség nélkül” – írta Einstein a Princeton Egyetem fejlécével ellátott levélpapíron. A levél Silberstein magánarchívumának részét képezte, amelyet örökösei eladtak.

A vevőt nem nevezte meg az akciósház, csupán annyit mondott róla, hogy egy névtelenséget kérő dokumentumgyűjtő.

A levélritkaságért ádáz licitcsata folyt.

Kezdetben öten licitáltak, de amikor az ár elérte a 700 ezer dollárt, csak ketten maradtak versenyben – közölte Bobby Livingstone, az aukciósház alelnöke.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

Már 105 éve tudjuk, hogy a világ véges, de nincs határa

Albert Michelson valamint Edward Morley amerikai fizikusok egy 1887-ben elvégzett kísérlete mutatta ki először, hogy a fény állandó sebességgel terjed, és a fény sebessége független a megfigyelő mozgásától,

ami pedig a klasszikus newtoni mechanika alapján nem lett volna lehetséges.

George Francis Fritzgerald ír fizikus e zavarba ejtő kísérleti eredmény értelmezésére 1894-ben felvetette, ha azt feltételezzük, hogy a testek megrövidülnek a mozgás irányába, akkor a Michelson–Morley-kísérlet eredménye is megmagyarázhatóvá válik.

Tovább

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.