Hogyan figyeljünk egészségünkre a kánikula idején?

Bár idén kissé megkésve, de elérkezett az igazi, jól ismert nyári kánikula időszaka, amikor sokan a legszívesebben egész nap egy medence mellett hűsölnének vagy a hegyekbe menekülnének a rekkenő hőség elől. Mivel azonban dolgozni is kell, egy időre biztosan beragadunk a város betonrengetegébe – vagy vidékiek esetében bizony ilyenkor sem állhat meg a munka a földeken. Nagyon fontos, hogy ebben az időszakban tartsuk szem előtt az illetékesek figyelmeztetéseit.

Forrás: erdon.ro2020. 08. 12. 20:45
null
Forrás: pexels.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olyan dolgokat, amelyeket gyakran ismételgetnek nekünk, hajlamosak vagyunk „elengedni a fülünk mellett”, ugyanis ettől az ismételgetéstől valahogy az intelmek is veszítenek a súlyukból. Ezért van az, hogy egyesek csak a szemüket forgatják, ha újra szóba kerül például a globális felmelegedés problémája, de elég csak kiejteni az egészséges táplálkozás szókapcsolatot, és néhányan már tovább is lapoznak. Pedig ennek az ismételgetésnek éppen az az oka, hogy a szóban forgó problémák még mindig jelen vannak, még mindig veszélyt jelenthetnek, és még senki sem cáfolta ezek igazságát.

Kezdjük hát egy ilyen sokat ismételgetett intelemmel: fogyasszunk minél több folyadékot. Nem elég, ha csak akkor iszunk, amikor szomjúságot érzünk, hanem tudatosan, rendszeresen igyunk vizet vagy teát napközben. A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság egy korábbi közleményében úgy fogalmazott, hogy 15-20 percenként volna a legideálisabb egy-egy pohár vizet meginni. A teákat is kiemelten ajánlják, illetve hangsúlyozzák azt is, hogy a folyadékokat ne jéghidegen fogyasszuk, hanem inkább szobahőmérsékleten, a teákat pedig lehet langyosan is – így fejtik ki leginkább hidratáló hatásukat.

Fotó: Pexels.com

A folyadékbevitelt kiválthatjuk lédús zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával is. Készítsünk el egy gyümölcsturmixot, együnk dinnyét vagy dobjunk össze egy könnyű salátát. A görögdinnye például különösen hasznos, hiszen több mint kilencven százaléka víz, kitűnő vesetisztító és salaktalanító hatással bír, ráadásul a szív- és érrendszeri problémák kialakulását is megelőzi. Ha az ásványvizet részesítik előnyben, figyeljenek ennek tartalmára, és igyekezzenek olyat vásárolni, amelynek a só-, vagyis nátrium-klorid-tartalma a lehető legalacsonyabb, főleg ha magas vérnyomással küzdenek. Alacsony ásványi anyag tartalmú az az ásványvíz, melynek szárazanyag-tartalma nem haladja meg a literenkénti ötszáz milligrammot, az 500 és 1500 mg/liter szárazanyag-tartalom pedig átlagosnak számít. Az alkoholfogyasztás folyadékveszteséget okoz, és csökkenti a szervezet védekezőképességét, úgyhogy nem ajánlatos.

Napi rutinok, étkezés

Fontos, hogy olyan ételeket fogyasszunk ebben az időszakban, amelyek a legkevésbé megterhelők, alacsony zsírtartalommal bírnak. Ahogyan az év többi részében, most is ajánlott minél több zöldség és gyümölcs fogyasztása, a magas szénhidrát tartalmú ételeket jobb kerülni, a tömény, laktató ételeket inkább hagyjuk a hidegebb hónapokra, persze akkor is csak mértékkel. Nézzük meg a mediterrán kultúrák ételeit – nem véletlen, hogy könnyedebb ételeik vannak, és ha jártunk már ilyen országokban, biztosan láttuk, hogy ezekből a könnyebb fogásokból sem fogyasztanak túl sokat.

Szintén az ő életvitelüket példaként tekintve igyekezzünk minél kevesebb időt tölteni a szabadban, főként 11 és 18 óra között – amennyiben lehetőségünk van erre. Ha rá vagyunk kényszerülve a kint tartózkodásra, öltözzünk világos színű, könnyű, szellős ruhákba, és mindenképp viseljünk kalapot vagy simléderes sapkát. Amennyiben lehet, kerüljük a nehéz fizikai munkát.

Otthonunk szellőztetését ajánlott a hajnali vagy késő esti órákra időzíteni, napközben pedig a legjobb, ha a lehető legjobban elszigeteljük a lakást, megakadályozva a meleg levegő beáramlását.

Mindamellett, hogy saját magunk egészségére figyelünk, óvjuk a környezetünkben lévő időseket és a gyermekeket is, illetve azokat a személyeket, akik krónikus betegségekben szenvednek. Bár egy napszúrás, hőguta megvisel egy teljesen egészséges fiatalt, középkorút is, a kánikula negatív hatásai különös veszélyt jelentenek az említett csoportokra.

Munkahelyi óvintézkedések

A Területi Munkaügyi Felügyelőség többszöri alkalommal is adott már ki olyan közleményt, amelyben figyelmezteti az alkalmazottakat, illetve a munkáltatókat is a kánikula idején betartandó előírásokra. Az alkalmazottaknak ilyenkor több pihenésre van szükségük, lehetőleg szellős helyen, árnyékban. Fontos váltásonként, illetve személyenként 2-4 liter ásványvizet, védőöltözéket, zuhanyozási lehetőséget biztosítani – ha ez nem lehetséges, a szakszervezetekkel, illetve az alkalmazottak képviselőivel egyeztetve szükséges a napi munkaidő csökkentése vagy elosztása több intervallumra.

Fotó: Pexels.com

A munkaadónak biztosítania kell periodikus orvosi vizsgálatot, hogy idejében kiderüljön, ha valamelyik alkalmazott szervezete különösen érzékeny az extrém hőségre. Ha ilyen személyt találnak, a munkaadónak kötelessége változtatni az adott dolgozó munkakörülményein vagy csökkentenie kell annak munkaidejét. Ha valaki mégis rosszul lesz, a munkáltató kötelessége az elsősegélynyújtás, illetve a beteg legközelebbi egészségügyi intézménybe való szállítása. Amennyiben mulasztás történik, az ellenőrzések következtében bírságokat szabhatnak ki az adott vállalatra.

Pikó Stefánia

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.