Hunyadi-sorozat: egy igazi hős élete animációs formában

Amennyiben valaki a YouTube-videó­megosztó keresőjébe beírja Szent István, Nagy Lajos, Bethlen Gábor vagy éppen Hunyadi János nevét, akkor igen kevés találatot fog kapni, különösen, ha csak filmek vagy animációk után kutat az illető – olvasható Szabad Föld cikkében.

Forrás: SZABADFOLD.HU2021. 04. 25. 10:04
null
Azért, hogy ne csak a magyar ajkú közönség ismerkedhessen meg ezzel a páratlan egyéniséggel, videóinkhoz román, szerb, szlovák és angol feliratot is készítettek Fotó: Autentika Művészeti Műhely Alapítvány
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hunyadi János élete egyszerre páratlan karriert és számos izgalmas kérdést rejtő történet. Néhány esztendő leforgása alatt a köznemesi családba születő katona előbb erdélyi vajda lett, majd az ország kormányzója, vagyis első embere. Már ezek az óriási lépések is kérdéseket vetnek fel: mindezt előkelő, ám törvénytelen származásának vagy hadvezéri tetteinek köszönhette?

Azért, hogy ne csak a magyar ajkú közönség ismerkedhessen meg ezzel a páratlan egyéniséggel, videóinkhoz román, szerb, szlovák és angol feliratot is készítettek
Fotó: Autentika Művészeti Műhely Alapítvány

A Hunyadiak eredete már a XV. században heves vitákat váltott ki, 2021-ben ráadásul ismét a figyelem középpontjába került. A Magyarságkutató Intézet archeogenetikai vizsgálatai miatt ugyanis fény derülhet a Hunyadiak származására. A család eredetével kapcsolatosan legalább tíz elméletet ismerünk, ezek közül a legtöbb híve a kun és a román származásnak van, valamint sokan vélik Hunyadi Jánost Luxemburgi Zsigmond törvénytelen gyermekének.

Bőven akadt ellenség

A törökverő származásán túl rendkívül érdekes, hogyan vált korának zseniális hadvezérévé. Ifjú nemesként ugyanis nemcsak Erdélyben tanulta a hadvezetést, hanem hosszú időt töltött a szerb despotánál, az itáliai Milánóban, és a törökök mellett a huszita csehekkel is számtalan csatát vívott.

Hunyadi János a magyar történelem egyik igazi hőse, mégis kevés fellelhető anyagot találni róla az online térben
Fotó: Autentika Művészeti Műhely Alapítvány

Noha mint törökverőt emlegetjük Hunyadi Jánost (1407–1456), a hadvezér igencsak örült volna, ha csupán a mohamedánok ellen kell harcolnia. Ebben az időben rendszeresen polgárháború dúlt az országban, néhány esztendeig két királya is volt a nemzetnek. Hunyadi ezekből a küzdelmekből ugyanúgy kénytelen volt kivenni a részét, és emellett ütközött meg rendszeresen a törökkel hol a magyar határ vidékén, hol szerb vagy bolgár területre vezetett ellenük hadjáratot.

Az Oszmán Birodalom népessége, katonáinak száma vagy utánpótlásának a mértéke többszöröse volt ekkor a Magyar Királyságénak. Hunyadi mégis felvette a küzdelmet az országra törő ellenséggel, és rendszeresen le is győzte. Miközben emiatt a nemzet bálványává vált, folyamatosan sürgette az ­európai összefogást, ami legtöbb esetben ígérgetésekben merült ki, máskor pedig elárulták Hunyadit, akár a csatatéren.

Életútja példaként kell, hogy szolgáljon a ma emberének is, hiába telt el azóta csaknem hatszáz év
Fotó: Autentika Művészeti Műhely Alapítvány

Vannak azonban, akik nem az európai összefogás elmaradására szokták felhívni a figyelmet, hanem arra, hogy Hunyadi és Ulászló király miért rúgta fel a törökkel kötött békét a sikeres hosszú hadjárat után. Más vélemények szerint Hunyadi az ország védelme mellett legalább annyira ügyelt saját gyarapodására is. Persze kérdés, hogy csekélyebb vagyonból hogyan fogadta volna fel katonáit a török ellen?!

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.