Időszámítás: egyértelmű állásfoglalás a Magyar Alvás Szövetségtől

A szövetség elnöke azt mondta, hogy a téli az eredeti időszámítás, ezért nem lenne jó megzavarni a nyárival.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, napialvas.hu2020. 10. 27. 13:43
null
Budapest, 2018. oktber 27. Egy frfi tlltja karrjnak mutatit 2018. oktber 27-n. A tli idszmts oktber 28-n hajnali 3 rakor kezddik, az rkat akkor hajnali 2 rra kell visszalltani. MTI/Mohai Balzs Fotó: Mohai Balázs Forrás: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Alvás Szövetség szerint a téli időszámítást kell megtartani, mert az határozza meg évmilliók óta az élővilág működését. G. Németh György, a szövetség elnöke kedden az M1 aktuális csatornán azt mondta, hogy a téli az eredeti időszámítás, ezért nem lenne jó megzavarni a nyárival.

Télen a nyári időszámítással ráadásul még sötétben kezdődne a tanítás, ami szintén nem lenne szerencsés – tette hozzá.

Az elnök szerint az óraátállítás megzavarja a nappalok és éjszakák váltakozásához alkalmazkodást, ami hozzájárul ahhoz, hogy az egyébként is rosszul alvó emberiség még rosszabbul aludjon.

A szövetség hivatalos weboldalán azt írta: az alváskutatási tapasztalatok, a baleseti statisztikák és még sok minden más arra figyelmeztet bennünket, hogy az eredeti időzónánknak megfelelő idő visszaállítása lenne a legésszerűbb élettani, egészségügyi szempontból: évezredek óta élünk ebben a rendszerben, és ez a jelenlegi téli időszámításnak felel meg.

Vajon az utolsó alkalommal állítottuk át az órákat?

Végéhez ért a nyári időszámítás, október 25-én, vasárnap hajnalban 3-ról 2-re kellett visszaállítani az órákat, és minden bizonnyal ez volt az egyik utolsó alkalom, hogy az időmérőkhöz kellett nyúlni – eltekintve attól, ha másik időzónába utazunk. Az Európai Unió döntése értelmében ugyanis 2021-től a tagállamok határozzák meg, hogy a téli és a nyári időszámítás váltogatása helyett melyiket alkalmazzák véglegesen, vagyis melyik időzónába kerülnek. Egyelőre – mint arról a Magyar Alvásszövetség korábban tájékoztatott – a tagállamok halogatják a döntést. Ha Magyarország a nyári időszámításban maradna (vagyis időzónát váltanánk), akkor jövő tavasszal, március 28-án jöhet az utolsó tekergetés, ellenkező esetben az elmúlt hétvégi lehetett az utolsó ilyen alkalom. A tét hazánk esetében az, hogy vagy a délutáni, illetve az esti időszakban juthat a lakosság egy óra nappali világossághoz, amikor mindenki ébren van, vagy reggel, hajnalban, amikor csak a lakosság egy része van fenn.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.