Így él Szofi, az örökbefogadott kisvidra

Több mint negyven elhagyatott kisvidrát nevelt fel otthonában Balogh Márta, a híres Petesmalmi Vidrapark vezetője. Néhány hete legyengült állapotban került hozzá Keszthelyről Bella, aki most már szépen megerősödött. A nagy kedvenc pedig a hét hetes Szofi, akivel gyakran készülnek közös szelfik. Márta szerint lelke összetalálkozik az árva állatokkal: ő a súlyos izomsorvadásban elhunyt kisfiát veszítette el, a vidrák pedig a mamájukat – írja a likebalaton.hu.

Forrás: MW2020. 11. 18. 10:17
null
Szofi a kis vidra Fotó: Balogh Márta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nézem Szofi vidra fotóit a közösségi oldalon, és úgy tűnik, hogy nagyon bújós. Szereti a babusgatást?

– Itt fekszünk, és néz rám, mint egy gyerek, hogy miért telefonálok, miért nem vele foglalkozom. Ha látnád! Most ideteszi a tappancsait a számhoz, hogy pusziljam meg. A hajamból pedig mindig kiveszi a gumikat. Annyira aranyos!

Szofi a kis vidra
Fotó: Balogh Márta

– Ő a nagy kedvenc?

– Mindegyik kedvenc. De ez a kis állat végtelenül barátságos és nyugodt. Még a páromhoz is odamegy, pedig, ha felülről nyúl hozzá az ember, azt támadásnak veszi. Úgy kell hozzá közelíteni, sőt még ránézni is, hogy az neki jó legyen. Mégiscsak egy vadállatról beszélünk. A párom készített neki egy nagy OSB-lapokból álló dobozt, amibe puha plédek és játékok kerültek. Van neki egy plüss vidrája is. Először frászt kapott tőle, de most már azzal játszik.

– Most mit eszik?

– Macskatápszert eszik cumiból, pedig már kis “dagipók”. De még kap egy kis türelmi időt, hogy átálljon a szilárd étel fogyasztására. Olyankor halat darabolok össze, teszek hozzá egy kis darált pulykahúst, és tápszerrel keverem, majd az kerül a tányérjába. Most még cumizik. Etetéskor kiteszem a franciaágyra. Eszik egy kicsit, aztán bújócskásat játszunk. Igényli, hogy ilyenkor itt legyek vele. A mamájával is sokat játszik, hiszen ez fontos része az életének, hogy megtanuljon elbújni, vadászni. Amikor elfárad, hanyatt dobja magát. Kap egy puszit, és megy vissza aludni.

– Úgy tudom, hogy a Gyöngyösi Állatkert kért meg rá, hogy gondozd ezt a környékükön talált kis állatot. Úgy tűnik, hogy az egész országból téged keresnek, ha kisvidra felneveléséről van szó.

– Próbálom mindig azt tenni, ami az állatnak jó. Én nem szeretném őket ketrecbe zárni, sem mutogatni, hiszen a vidra odakint, a vadonban szeretné élni az életét. Ennek az állatnak is volt valami törés az életében. Tudod, ilyenkor szoktam mondani, hogy én a kisgyermekemet vesztettem el, ő pedig a mamáját. Így egy kis időre összekapcsolódik a lelkünk, együtt leszünk amíg szükséges. Utána meg kell tanítanom, hogy részévé váljon a természetnek. Nálam semmiben sem károsodnak. Úgy érzem, hogy az állatok révén nyertem el az emberek bizalmát.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.