Itt volt a legnagyobb mértékű az erdőirtás az elmúlt tíz évben

Az éves nettó erdőveszteség itt 2010-2020 között, 3,9 millió hektár.

Forrás: vaol.hu2020. 07. 25. 21:46
null
Lauser Nemzeti Park, 2017. mrcius 21. Lgi felvtel az indonziai Acec tartomnyban elterl Lauser Nemzeti Park szln j olajplma-ltetvny elksztseknt elvgzett erdirtsrl 2017. mrcius 21-n. Az UNESCO kulturlis vilgrksgi jegyzkn szerepl Lauser Indonzia egyik legnagyobb, eserdvel bortott nemzeti parkja, amelynek ltt napjainkban ersen veszlyezteti a plmazsrtermels. Indonzia a vilg legnagyobb plmaolaj-termelje, ennek htterben azonban az ll, hogy folyamatosan irtjk a szmos llatfajnak is otthont ad eserdket, s a helykre plmafkat ltetnek. (MTI/EPA/Hotli Simanjuntak) Fotó: HOTLI SIMANJUNTAK Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Afrikában volt a legnagyobb az éves nettó erdőveszteség 2010-2020 között, 3,9 millió hektárral. Afrikát Latin-Amerika követte 2,6 millió hektárnyi erdőveszteséggel” – közölte a nemzetközi szervezet.

A FAO adatai szerint világszerte 420 millió hektár erdőt irtottak ki vagy alakítottak át másfajta földhasználatra, például mezőgazdaságra 1990 óta.

Ennek ellenére az erdőirtás mértéke csökkent, míg 1990-2000 között évi átlag 16 millió hektár erdőt pusztítottak ki, 2015 és 2020 között évi 10 millió hektárnyit – mutatta ki a római székhelyű szervezet az erdőgazdálkodásról ötévente kiadott Global Forest Resources Assessment jelentésében.

Fotó: MTI

A FAO adatai szerint a Földet 4,06 milliárd hektár erdő borítja, ez a százazföldi területek majdnem egyharmada. A világ erdőterületeinek 25 százaléka Európában van – Oroszországgal együtt véve -, Dél-Amerikában 21 százaléka Észak- és Közép-Amerikában 19 százaléka található.

Anssi Pekkarinen, a FAO szakértője hangsúlyozta, hogy az erdőirtás leállítását célzó erőfeszítések fokozására van szükség, hogy jobban ki lehessen használni az erdők adta lehetőségeket a fenntartható élelmiszertermelés, az élelmiszerbiztonság és a biodiverzitás megőrzése érdekében, valamint a szegénység és a klímaváltozás elleni harcban.

Borítókép: illusztráció

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.