Két hullámban söpört végig Velencén a bubópestis a 17. században

Sikeresen modellezték a rettegett bubópestis 1630-as és 1631-es terjedését az olasz városban.

Forrás: MTI2020. 12. 12. 16:04
null
A legsúlyosabb időszakban naponta 400 ember halt meg a Yersinia pestis baktérium okozta betegségben Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két hullámban söpört végig Velencén a bubópestis a 17. században svájci kutatók vizsgálatai szerint.

A legsúlyosabb időszakban naponta 400 ember halt meg a Yersinia pestis baktérium okozta betegségben.

A Lausanne-i Műszaki Egyetem csapata a velencei városi archívum dokumentumait vizsgálta át, hogy feltárják az elhunytakról készült feljegyzéseket és a napi halálozási számokat. Ezzel sikeresen modellezték a rettegett bubópestis 1630-as és 1631-es terjedését az olasz városban. Ebben a két évben több mint 43 ezren hunytak el, az esetek nagy része a pestisre vezethető vissza.

A legsúlyosabb időszakban naponta 400 ember halt meg a Yersinia pestis baktérium okozta betegségben
Fotó: Pixabay

Két pestishullámot is megfigyeltek: az első csúcspont 1630-ban volt, akkoriban a betegség naponta több mint 400 halálos áldozatot szedett. 1631-ben következett a második hullám, amely bár kevésbé volt súlyos, hosszabb ideig tartott – írják a szakértők a Scientific Reports című tudományos lapban megjelent jelentésükben.

A második hullámot azzal magyarázzák:

elképzelhető, hogy néhány halálesetet tévesen tulajdonítottak a pestisnek és a bubópestis mellett a tüdőpestis is pusztított Velencében.

Az emberek viselkedése is szerepet játszhatott abban, hogy a járványt végül meg lehetett állítani.

Egy csaknem százéves tengeralattjáró roncsát találták meg

Az Egyesült Államok-beli Maryland állam partjai előtt találták meg annak az amerikai tengeralattjárónak a roncsát, amely feltehetőleg legalább 100 éves. Az R-8 1936-ban süllyedt el Ocean City közelében.

Feltehetőleg egy csaknem százéves amerikai tengeralattjáró roncsát találták meg Maryland állam partjai előtt – közölte a The Baltimore Sun című amerikai lap az Atlantic Wreck Salvage roncsmentő cégre hivatkozva.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.