Két hurrikán csaphat le egy időben a Mexikói-öbölre

Nem számít ritkaságnak, hogy ebben az időszakban hurrikán éri el az Egyesült Államokat.

Forrás: origo.hu2020. 08. 23. 12:21
null
Világûr, 2019. szeptember 4. Az amerikai Országos Repülésügyi és Ûrkutatási Hivatal, a NASA által közreadott, a Föld körül keringõ Nemzetközi Ûrállomáson szolgálatot teljesítõ Christina Koch amerikai ûrhajós felvétele a Dorian névre keresztelt trópusi viharról az Atlanti-óceán felett 2019. szeptember 2-án. A hurrikán miatt a Bahama-szigeteken eddig legkevesebb öt ember életét vesztette, Florida, Georgia, Dél- és Észak-Karolina után Virginia állam kormányzója is rendkívüli állapotot hirdetett ki. MTI/EPA/NASA/Christina Koch Fotó: Christina Koch
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még soha nem volt egyszerre jelen két hurrikán a Mexikói-öbölben, de most minden megváltozott. Bár a szakemberek szerint nem számít ritkaságnak, hogy ebben az időszakban hurrikán éri el az Egyesült Államokat, az viszont már igen, ha egyszerre kettő is érkezik. A jelen számítások szerint pedig pontosan ez történik.

A meteorológusok sem értik, hogy mi történik éppen a Mexikói-öbölben. Bár két korábbi alkalommal, 1959-ben és 1933-ban is egyszerre jutott be két trópusi vihar az öbölbe, ezek még soha nem erősödtek hurrikánokká. Az előrejelzési modellek szerint azonban most két trópusi depresszió is hurrikánná erősödhet, amelyek útjukat a Mexikói-öbölben folytathatják egyenesen az Amerikai Egyesült Államok déli partvidéke felé.

A Nemzeti Hurrikánközpont már pénteken figyelmeztetést adott ki a Karib-térség nagy részén a Laura névre keresztelt hurrikán miatt, amely aznap elérte a trópusi vihar erősségét, vagyis a szél sebessége óránként 63–118 kilométer lesz.

A másik, Marco néven ismert trópusi depresszió egyelőre lassabban mozog: az előrejelzések azt mutatják, hogy észak felé halad, egyenesen a Mexikói-öböl felé.

Várhatóan az 1-es erősséget elérő hurrikánok kedden este érik el a partokat, szinte majdnem egyszerre – tájékoztatta a Nemzeti Hurrikánközpont a LiveScience online tudományos portált. – Túl korai azonban még megjósolni, hogy miként viselkedik majd a két vihar, különösen akkor, ha kölcsönhatásba lépnek egymással. Az egyik lehetőség az úgynevezett Fujiwhara-hatás, amit a meteorológusok akkor használnak, amikor két trópusi ciklon egymáshoz közel helyezkedik el, és elkezdenek „táncolni a közös középpont körül”.

A Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal szerint az éghajlatváltozás miatt a jövőben az erős hurrikánok valószínűleg gyakoribbá válhatnak, mint az ezt megelőző években – írja az Origó.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.