A koronavírus már az álmainkat is befolyásolhatja

Nincs egyedül, ha furcsa álmai vannak, amióta a járvány elkezdődött. Az emberek elárasztották a közösségi médiát a különös álmaikról és ijesztő rémálmaikról szóló beszámolókkal. A kutatók most magyarázattal szolgáltak a jelenségre.

Forrás: origo.hu2020. 10. 26. 14:00
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Természetesen létezik sokkal racionálisabb magyarázat arra, miért vannak lidércnyomásos álmaik az embereknek a koronavírus-járvány idején. Igazából az lenne a furcsa, ha az emberek nem tapasztalnának több lidérces álmot, amikor fokozott stressz nehezedik rájuk a hozzátartozóik miatti aggódás és az új vírus miatti korlátozások következtében súlyosbodó gazdasági helyzet és szociális elszigetelődés következtében.

Deirdre Barrett, a Harvard Medical School tanára elhatározta, hogy nyomon követi, hogyan változnak az emberek álmai annak tükrében, ahogy a nemzetközi egészségügyi válság fokozódik.

Fotó: Pexels

Március 23. és július 15. között 2888 résztvevőt kért meg arra, írják le álmaikat a járvány alatt. A 9000 tenulmányozott álmot osztályozta a gyakoriaktól (pl. „lenéztem a hasamra és kék csíkokat láttam, amiről álmomban tudtam, hogy a Covid-19 fertőzés első jele„) az egész furcsákig (pl. „egy hatalmas antitest voltam” vagy „olyan dühös voltam a koronavírus miatt, hogy ez szupererőt adott nekem és az összes vírust megtámadtam magam körül, egész feldobva ébredtem).

Az álmok rendezésekor azonban kirajzolódtak mintázatok, többek közt az, hogy kit mennyire érintettek az álmokban átéltek, és nagy különbségek voltak a járvány előtti álmokhoz képest.

Fotó: Pexels

„A Covid-19-re léteznek nagyon jellemző metaforák az álmokban„ – írja Barrett új könyvében a Pandémiás álmokban (Pandemic Dreams). „Bogárszerű lények vagy láthatatlan szörnyek támadnak az álmodóra. Ez azt tükrözi, hogy ez a válság kevésbé látható vagy konkrét, mint mások amikkel szembe kellett néznünk.”

A Dreaming folyóiratban megjelent új tanulmányához Barrett szövegelemző programot használt az álmok elemzéséhez és kategorizálta ezeket: pozitív érzelmek, negatív érzelmek, düh, nyugtalanság, szomorúság és a testtel, egészséggel vagy halállal kapcsolatos álmok szerint.

Mint várható volt, a stressz alatt lévő embereknél sokkal több negatív érzelem kapcsolódott az álmokhoz a járvány idején. Érdekes azonban, hogy a nőknél ez a különbség kifejezettebb volt, mint a férfiaknál.

Fotó: Pexels

A teljes cikk az alábbi linken érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.