Kihalt gyapjas orrszarvú maradványai kerültek elő Jakutföldön

Szibéria állandóan fagyott talaja, a permafroszt helyenként már fel is olvadt a klímaváltozás hatására.

Forrás: MTI2021. 01. 02. 14:04
null
A gyapjas orrszarvú nagyjából 12 ezer éve élt Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orosz tudósok egy nagyjából 12 ezer éve élt gyapjas orrszarvú jó állapotban fennmaradt maradványaira bukkantak a szibériai Jakutföldön.

A globális felmelegedéssel egyre gyakoribb, hogy efféle leletek kerülnek elő az Északi-sarkkörön túl, mivel az Arktisz gyorsabb ütemben melegszik, mint a világ további részei.

A gyapjas orrszarvú nagyjából 12 ezer éve élt
Fotó: Flickr

Szibéria állandóan fagyott talaja, a permafroszt helyenként már fel is olvadt a klímaváltozás hatására.

Az orrszarvút egy folyóban találták meg augusztusban, végtagjai, egyes belső szervei és tülke, sőt még a gyapja is megvolt, ami ritkaság ezeknél a leleteknél – idézte a Jakutia 24 című helyi lap Valerij Plotnyikov kutatót.

A tudós szerint a gyapjas orrszarvú a 11 700 évvel ezelőtt véget ért pleisztocén késői szakaszában élt. A kopásjelek alapján úgy tűnik, élelemgyűjtésre használta a tülkét – közölte a tudós.

Több mint 500 új fajt azonosítottak brit kutatók idén

Idén 503 új fajt azonosítottak a londoni Természettudományi Múzeum kutatói – írja a The Guardian online kiadásában.

Az új élőlények között a pillangóktól a majmokig a legkülönfélébb fajok képviseltetik magukat. Felfedeztek például egy mianmari majomfajt, egy ganajtúrófélét Új-Guineában és egy új hínárfajt a Falkland-szigeteken.

A múzeum munkatársai 2020-ban nevet adtak eddig ismeretlen zuzmóknak, darazsaknak, kacslábú rákoknak, apró tarantuláknak és tüdőtlen szalamandráknak.

„Egy olyan évben, amikor a biomassza globális tömege kisebb, mint az ember termelte tárgyak tömege, olyan, mintha azt kellene minél előbb dokumentálnunk, amit elveszítünk. Az 503 újonnan felfedezett faj emlékeztet minket arra, hogy egyetlen kíváncsi, rendkívüli hatalommal rendelkező faj vagyunk, mely kezében tartja sok más faj sorsát” – mondta Tim Littlewood, a múzeum tudományos igazgatója.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.