Kiselejtezett fegyvereket alakít át hangszerré egy szobrászművész

Kiselejtezett fegyverekből és egyéb harci eszközökből készít hangszereket egy újvidéki szerb szobrászművész, hogy úgymond a rombolás eszközeit az alkotás eszközeivé alakítsa át.

Forrás: MTI2021. 02. 09. 11:33
null
Kiselejtezett fegyvereket alakít át hangszerré egy szerb szobrászművész Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 42 éves Nikola Macura, az Újvidéki Művészi Akadémia tanára a katonai ócskavastelepeken guberálva gyűjti össze azokat a fegyvereket és alkatrészeket, amelyeket hangszerré transzformálhat.

A szobrász már sikerrel gordonkává alakított át egy páncéltörő rakétavetőt és egy katonai benzineskannát, gitárt fabrikált egy Zastava M70-es gépkarabélyból és egy katonai sisakból, és hegedűt rakott össze egy géppuska tölténytárából és egy elsősegélycsomagból.

„Mindenfelé puskák vannak. Annyira körülvesz bennünket a rombolás, hogy már észre sem vesszük” – mondta Macura az AFP-nek.

Az utánpótlás kiapadhatatlannak tűnik, mert az 1990-es évek délszláv háborúinak következményeként szerte az országban megszokott látványt nyújtanak a kiszuperált hadi eszközöket, köztük hatástalanított lőfegyvereket, bombákat, gázálarcokat, harci járműveket, radarokat, sőt katonai repülőgépek jókora darabjait fillérekért árusító ócskavastelepek.

Kiselejtezett fegyvereket alakít át hangszerré egy szerb szobrászművész
Fotó: Pixabay

Nikola Macura célja egy egész zenekar felállítása fegyverből fabrikált hangszerekkel és részben háborús veterán zenészekkel. Lehetőséget akarok adni a háborúban részt vevő embereknek arra, hogy rombolásra használt eszközökkel most zenét állítsanak elő – mondta.

A leendő „fegyverzenekar” egyik tagjának már sikerült megnyerni Srdjan Sarovic háborús veteránt, képzőművészt, aki szívesen játszik a gitáron, amelyet Macura egy karabélyból és egy sisakból rakott össze.

A szobrász legközelebb egy harckocsit szeretne átalakítani olyan ütőhangszerré, amelyen egy időben öt ember zenélhetne. A békés célúvá varázsolt tankot rózsaszínűre akarja festeni.

Magyar gyártású Rába luxusautója volt az utolsó magyar királynak

A Rába gépkocsik az első világháború előestéjén mutatkoztak be a világnak: Grand típusból 167 darab készült, ebből 96 a hadügyminisztérium részére, a többi javarészt cégek birtokába került, csak kevés jutott magánkézbe, így például Hubay Jenő zeneszerző tulajdonába. Az Alpha típusból tízet gyártottak.

A Rába személy­autók leghíresebb tulajdonosa IV. Károly magyar király volt, aki egy különleges, luxuskivitelű, 1918-ban gyártott Grandot birtokolt.

Győr várossá válásának 750. évfordulóját ünnepeljük idén. A kisalfold.hu induló sorozatában azt mutatja be, hogy milyen különlegességeket adott Győr a világnak.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.