Koncerttel emlékeznek a múzeumalapító Széchényi Ferencre

Az esten Joseph Haydn 80. szimfóniája és Mozart d-moll zongoraversenye hangzik el.

Forrás: MTI, MAGYAR NEMZETI MÚZEUM2020. 10. 31. 13:44
null
Johann Ender - Széchényi Ferenc portréja Forrás: Wikipedia Commons
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Koncerttel emlékeznek a múzeum alapítójára, gróf Széchényi Ferencre a Magyar Nemzeti Múzeumban november 14-én. Az esten Joseph Haydn 80. szimfóniája és Mozart d-moll zongoraversenye hangzik el Fejérvári Zoltán zongoraművész és a Budapest Sound Collective előadásában, Dubóczky Gergely vezényletével – közölték a szervezők az MTI-vel.

A belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött november 13-án 19 óráig. A koncertre korlátozott számban lehet belépőt igényelni, mivel a díszterem a járványügyi előírásoknak megfelelően a távolságtartást figyelembe véve lesz berendezve. A múzeum épületében a maszk viselése kötelező.

Johann Ender – Széchényi Ferenc portréja
Fotó: Wikipedia Commons

Széchényi Ferenc 1802. november 25-én ajándékozta a magyar nemzetnek tudományos gyűjteményét, így ezt a dátumot tekintik a Magyar Nemzeti Múzeum alapításának. Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója 2017-ben hagyományteremtő szándékkal indította el az alapító tiszteletére az ünnepélyes koncertsorozatot.

A Budapest Sound Collective 2013 óta működik projektzenekarként. Az együttes művészeti vezetője és karmestere Dubóczky Gergely, aki a kísérletező, új formákat kereső, avantgárd formációt saját ötleteinek megvalósítására hozta létre. Többszörös fellépői a CAFé Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválnak, a 2019-es Átlátszó Hang Fesztiválon pedig első magyar együttesként nagy sikerrel mutatták be Georg Friedrich Haas: in vain című művét a Müpában. A Nemzeti Múzeum alapításának évfordulóján ezen az estén kivételes programmal készül a zenekar, ugyanis gróf Széchenyi Ferenc korát idéző klasszikusok remekműveinek előadására várják a közönséget.

Dubóczky Gergely karmester a hagyományos, klasszikus repertoár mellett elkötelezett híve a barokk és a kortárs zenének, számos kortárs mű ősbemutatója és összművészeti előadás fűződik a nevéhez, emellett gyakori közreműködője különböző színházi produkcióknak és operaelőadásoknak is. Az elmúlt években szinte az összes jelentősebb magyar zenekart dirigálta itthon és külföldön, köztük a MÁV Szimfonikus Zenekart, az Óbudai Danubia Zenekart, a Concerto Budapestet, a Pannon Filharmonikusokat, a Miskolci Szimfonikus Zenekart, és az Alba Regia Szimfonikus Zenekart, amelynek az utóbbi két évben művészeti vezetője is volt. 2009 óta a Semmelweis Egyetem Medikus Zenekarának művészeti vezetője és karmestere. Dubóczky Gergely saját generációjának egyetlen tagja, aki olyan neves karmesterekkel dolgozott együtt, mint Kocsis Zoltán, Fischer Iván és Fischer Ádám. A Budapesti Fesztiválzenekarnál lehetősége volt olyan kiváló vendég-karmesterek mellett is dolgozni, mint Jaap van Zweden, Marek Janowski, Jukka-Pekka Saraste, Robin Ticciati.

A rendezvény hivatalos plakátja
Fotó: MAGYAR NEMZETI MUZEUM

Fejérvári Zoltán zongoraművész több nemzetközi verseny díjazottja, rendszeresen koncertezik Európában és az Egyesült Államokban. Hangversenyt adott többek között a New York-i Carnegie Hallban, a washingtoni Library of Congressben, a philadelphiai Kimmel Centerben, a Buenos Aires-i Biblioteca Nacionalban, a torinói Lingottoban, és Budapesten a Zeneakadémián. Szólistaként dolgozott a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Nemzeti Filharmonikusokkal, a Verbier Fesztiválzenekarral és olyan karmesterekkel, mint Fischer Iván, Kocsis Zoltán, Kovács János és Takács-Nagy Gábor. A kitűnő zongoraművész ezen az estén lép föl először a Budapest Sound Collectíve zenekarral Mozart: d-moll zongoraversenyének szólistájaként.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.