Kortárs művek aukciójával támogatják a párizsi Louvre-t

A párizsi Louvre múzeumot támogató online aukciót szervez a Christie’s decemberben. Az árverésen 24 tételre lehet licitálni, köztük a Mona Lisával való különleges találkozásra és egy sétára a Louvre tetején JR francia művésszel.

Forrás: MTI2020. 11. 29. 15:29
null
Louvre Múzeum Párizsban Fotó: Alvaro Almeida Forrás: FLICKR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Licitáljon a Louvre-ra kampányban számos kortárs művész alkotását is elárverezik. Mint a múzeum pénteken bejelentette: a műveiket felajánló művészek között van Johan Creten, Candida Höfer, Eva Jospin, Jean-Michel Othoniel, Pierre Soulages és Xavier Veilhan is. Soulages egy 1962-ből származó festménye a Christie’s becslése szerint 800 ezer – 1,2 millió eurós (290–430 millió forintos) áron kelhet el.

A különleges tételek között szerepel a tárolójából kivett Mona Lisa megtekintése, egy éjszakai vezetett séta a Louvre-ban és egy magánkoncert is a kariatidák termében.

Egy szerencsés licitáló pedig a híres francia utcai művésszel, JR-ral nézheti meg a kilátást a múzeum tetejéről.

A Louvre Múzeum Párizsban
Fotó: FLICKR

A kampányban a kortárs művészeken kívül luxusmárkák, köztük a Dior divatház, a Cartier, a Vacheron Constantin és a Louis Vuitton is részt vesznek. A Cartier egy karkötőt ajánlott fel a francia koronaékszerek megtekintésével együtt, a Christian Dior pedig archívumát mutatja be a Tuileriák kertjében tett látogatást követően.

Jean-Luc Martinez, a múzeum elnöke és igazgatója elmondta, hogy a művészeti közösség és a luxusmárkák, amelyek szoros kapcsolatot ápolnak a Louvre-ral, késlekedés nélkül siettek a segítségükre.

Az árverésen befolyó összeggel a Louvre oktatási projektjeit finanszírozzák, valamint egy 1150 négyzetméteres művészeti stúdió létrehozását, amelyet szintén oktatási célokra szánnak.

Az online árverést december 1–15. között rendezik meg.

A Louvre terén álló palotába költöztették a migránsokat Párizsban

Tiltakoznak Párizsban az első kerület lakói, mert a régi kerületi Városháza épületébe költöztette a baloldali főpolgármesternő, Anne Hidalgo Párizs migránsbefogadó-központját. Szerinte nem jó, hogy eddig nehéz környéken voltak, így integrálódni is nehezebb. Alpolgármestere, a kommunista Ian Brossat szerint gettókban nem lehet beilleszkedni, ezért kell a belvárosba vinni a bevándorlókat. Eddig Párizsban, a külvárosban, a tizennyolcadik kerület szélén volt a befogadóállomás. Most Jacques Hittorff építész eklektikus, 1860-ban felépült híres palotájába mennek – írja az Origo.

Az első kerület lakosai meglehetősen dühösen tiltakoznak, vezetőjük, Emmanuel Duprat arról beszélt a Le Figarónak, hogy mindenfajta előítélet nélkül el kell ismerni, mindenhol bőven vannak problémák a migránsokkal, és féltik óvodás, iskolás gyerekeiket. És a befogadóközpontot az első kerület lakói megkérdezése nélkül telepítették a belvárosba. A V4NA nemzetközi hírügynökség úgy tudja, hogy tüntetést is terveztek, de ezt a koronavírus-járvány miatt értelemszerűen nem tehetik meg.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.