Közel 100 km-t repült, majd hazatért egy jeladóval ellátott kakukk

A PJ nevű madár tízszer repült el a Szahara sivataga, a marokkói Atlasz-hegység, valamint a francia és spanyol Pireneusok fölött

Forrás: MTI2021. 04. 27. 19:09
null
A képen egy repülő európai kakukk Forrás: Vogelartinfo/A feltöltő saját munkája - commons.wikimedia.org
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordhosszú utat, több mint 92 kilométert tett meg, majd hazatért Angliába egy jeladóval ellátott kakukk – közölték állatvédők.

A PJ nevű kakukk ötödször tette meg vándorútját Afrika és Anglia között, mióta 2016 júniusában a suffolki King's Forestben műholdas jeladót erősítettek rá. Több mint 92 600 kilométert repült, mióta a jeladóval követik, és ő az első, amelyik a brit ornitológusok szervezete (BTO) projektjének 2011-es indulása óta elérte ezt a távot.

PJ tízszer repült el a Szahara sivataga, a marokkói Atlasz-hegység, valamint a francia és spanyol Pireneusok fölött

– közölte a BTO.

A kakukk egyéves volt, amikor a jeladót megkapta, idén nyáron tölti be a hatot, ezzel megközelíti a meggyűrűzött kakukkok angliai korrekordját, ami hat év és 11 hónap. A csúcstartó madár 1983-ban pusztult el.

A képen egy repülő európai kakukk
Fotó: Vogelartinfo/A feltöltő saját munkája – commons.wikimedia.org

A kakukk nyári lakója az Egyesült Királyságnak, ahol a nőstények tojásaikat más fajok fészkeibe csempészik, arra késztetve a fészek gazdáját, hogy költsék ki a kakukktojást és neveljék fel a fiókát.

A jeladós projekt azért indult, hogy megfejtsék, mi állhat az állomány csökkenése hátterében. Idén nyáron 12 újabb madarat látnak el jeladóval.

Az Egyesült Királyságban tojást költő kakukkok száma több mint kétharmadával, Angliában majdnem háromnegyedével csökkent az elmúlt 23 évben a BTO szerint.

A projekt vezető tudósa, Chris Hewson elmondta, izgalommal várták haza PJ-t idén is.

„Elbűvölő és szokatlan ez a madár! A társai általában vagy Spanyolország, vagy Olaszország felé vándorolnak Afrikába, minden évben azonos útvonalon. PJ azonban ebben az öt évben mindkettőt használta, plusz egy harmadikat is: tavaly ősszel Spanyolországban és Olaszországban is megállt – magyarázta Hewson.

A kutató szerint rugalmassága segíthette a túlélést, így tudta kikerülni egy-egy útvonal kedvezőtlen körülményeit.

A BTO portálján szinte valós időben követhető a kakukkvándorlás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.