Különleges fecskéket figyeltek meg a Dél-Alföldön

Kettő vörhenyes fecskét (Cecropis daurica) figyeltek meg a Dél-Alföldön, a Baksi-pusztán. A Dél-Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában előforduló fajt eddig – egy 2017-es költőpárt leszámítva – húsz alkalommal észlelték Magyarországon – közölte a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportja szombaton – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO, MTI2021. 05. 02. 18:41
null
Vörhenyes fecske (Cecropis daurica) Forrás: FLICKR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kettő vörhenyes fecskét Nagy Tamás ornitológus figyelte meg távcsövével az Ópusztaszer melletti Baksi-pusztán. A két madár az egyik tanyán költő füsti fecskék társaságában vadászgatott egy darabig, majd elrepültek a környékről.

A vörhenyes fecske Európában a mediterrán térség költőmadara, de előfordulnak Dél-Ázsiában egészen Japánig, illetve Észak-Afrikában is.

Az európai állomány a telet Afrikában, az ázsiai Indiában tölti. A vörhenyes fecske nem ragaszkodik a lakott területekhez, mint a füstifecske, de sík vidékeken helyenként hidak alatt, épületekben is költ, általában barlangokban, sziklahasadékokban fészkel. Fészke hasonlít a molnárfecskékéhez, de csőszerű bejárónyílása van.

Vörhenyes fecske (Cecropis daurica)
Fotó: FLICKR

A mintegy tizennyolc centiméter körüli madár mérete és megjelenése hasonlít a füstifecskére, de feltűnő rozsdás farokcsíkja könnyen megkülönbözteti az itt költő rokonaitól. Más fecskefajokhoz hasonlóan a levegőben kapja el rovarokból álló táplálékát.

A faj példányait 1999 és 2015 között csupán nyolc alkalommal figyelték meg Magyarországon,

majd 2017-ben Balatonfüreden az egyik szálloda mélygarázsának mennyezetén találtak egy fészkelő párt, amelynek három fiókája is kikelt. Ezt követően tizenkét előfordulását rögzítették a fajnak Vas és Heves megyében, illetve több helyen az Alföldön. Ezt követően tizenkét előfordulását rögzítették a fajnak Vas és Heves megyében, illetve több helyen az Alföldön látták a vörhenyes fecskét.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Hogyan segíthetünk a fecskéken?

Ahol nincsenek pocsolyák, ott alakítsunk ki sárgyűjtő helyeket a fészeképítéshez – írja a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei hírportál, a Boon.hu.

Nehezen indul az amúgy is megfogyatkozott állományú molnár- és füstifecskék költése idén tavasszal is. Az elhúzódó, hűvös idő miatt vonulásuk legalább két hetet csúszik, ráadásul a jelentős részben aszfalttal, betonnal, térburkoló kővel fedett talajú településeken a mind gyakoribb aszályos tavaszokon, nyárelőkön szinte lehetetlen, hogy sarat találjanak, amivel tatarozhatnák, megépíthetnék fészkeiket.

Így készítsük el!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ezért azt javasolja, hogy a meglévő természetes és a kihelyezett mesterséges fészkek, fészektelepek közelében minél több helyen létesüljenek sárgyűjtő helyek.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.